Polisen: Sjövägen kan stängas

Efter polismyndighetens nya yttrande har frågan om Sjövägens framtid tagit en ny vändning. Polisen har inget emot att vägen stängs av för allmän trafik.

  • Publicerad 21:45, 19 jan 2016

”Vi har inte ändrat oss, vi har bara
förtydligat vad
vi menar.”

Få frågor har stötts och blötts så länge som trafiken på Sjövägen. Ärrade tjänstemän inom Solnas förvaltning minns att Sjövägens framtid som genomfart för allmän trafik var uppe till diskussion redan för två decennier sedan.

I juni 2014 sattes det äntligen punkt – trodde alla. Då beslöt stadsbyggnadsnämnden att Sjövägen skulle stängas av för trafik under 2015. De nya trafiklösningarna kring Arenastaden och Mall of Scandinavia borde räcka för bilisterna, ansåg man.

Då dök nästa problem upp. De så kallade blåljusmyndigheterna tillfrågades hur de ställde sig till en stängning av Sjövägen. Samtliga svarade att vägen behövdes vid utryckningar.

I oktober förra året rev den borgerliga majoriteten i tekniska nämnden upp beslutet att stänga Sjövägen med hänvisning till blåljusmyndigheternas yttranden. S, V och MP röstade emot.

Speciellt polisens samrådsyttrande tolkades av majoriteten som om myndigheten ville ha Sjövägen öppen även för allmän trafik. Men det stämmer inte, enligt kommunpolis Pär Fridh som har skrivit det nya yttrandet tillsammans med den lokala polisområdeschefen Anders Risell.

– Vi har inte ändrat oss, vi har bara förtydligat vad vi menar. I vår värld är en stängd väg inte framkomlig. Vårt enda krav är att Sjövägen även i fortsättningen är en asfalterad sträcka och inte en gräsmatta. Den måste vara framkomlig för utryckningsfordon och när vi behöver leda om trafiken vid olyckor och större evenemang, säger Pär Fridh.

Miljöpartiets Victoria Johansson sitter i tekniska nämnden och ser möjligheter i polismyndighetens förtydligande.

– Det var ju det här vi försökte säga från första början men ingen ville lyssna. Jag har full förståelse för att utryckningsfordon behöver vägen och att den kanske måste öppnas några timmar vid vissa evenemang. Just nu handlar det om kanske 15 evenemang per år. Men övrig tid kan vägen vara stängd, säger hon.

Hon tror att ett förbud på sikt kan ändra bilisternas beteende.

– Det viktiga är att Sjövägen inte etableras som en given genomfart. Det handlar mycket om att styra om trafikbeteenden.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) vill inte uttala sig om den nya vändning som frågan har tagit.

– Just nu ligger frågan på förvaltningen. Än så länge är det ingen politisk fråga, säger han.

I dagsläget är det genomfartsförbud på Sjövägen klockan 7–9 från E18 och klockan 16–18 från Råsundasidan. Polisen skriver i sitt yttrande:

”Om genomfartsförbudet ska vara kvar bör det utformas på ett sätt som gör det enklare att förstå och följa…ett förbud bör i möjligaste mån gälla generellt och inte begränsas av olika undantag”.

MER Polisens yttranden

Så här skrev polismyndigheten i maj 2015:

”Polismyndigheten anser att Sjövägen fortsättningsvis behöver vara farbar både för polisiära fordon och för allmänheten”.

Så här skriver polismyndigheten i sitt nya yttrande i december 2015:

”Polismyndigheten ser ett fortsatt behov av att Sjövägen kan hållas öppen för allmän trafik vid de tider då det övriga vägnätet inte mäktar med trafikflödet samt vid händelser då trafik behöver ledas om till Sjövägen”.

MER Besluten

I juni 2014 beslutande stadsbyggnadsnämnden att stänga Sjövägen för trafik senast före utgången 2015.

I oktober förra året revs beslutet upp, framför allt med hänvisning till att de så kallade blåljusmyndigheterna polis, brandkår och ambulans ville ha vägen öppen för utryckningar. Polismyndigheten betonade också att Sjövägen borde hållas öppen för allmän trafik för att undvika köbildning vid större evenemang och olyckor.

Efter ett nytt samråd där polismyndigheten har förtydligat sitt svar ska tekniska förvaltningen nu ta fram en omarbetad idéskiss för den framtida trafiken på
Sjövägen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så mycket har SL-kortet höjts sedan 1971

Nyheter ✓Hela listan ✓Experterna: Fortfarande billigt ✓"Då skulle det kostat 3 000 kronor" Nu står det klart att SL:s månadskort höjs med 30 spänn till 890 kronor vid årsskiftet. StockholmDirekt har talat med två forskare som förklarar varför de tycker det är rimligt.torsdag 15/11 7:00

Neddragningar på demensboende

Nyheter Kommunen: "Det är en rättvisefråga" Färre anställda – men rättvisare. Det blir enligt Solna stad resultatet när Vardaga över driften av demensboendet på Polhemsgården i Huvudsta. Anhöriga och personal är oroliga för att vården...torsdag 15/11 1:15