TESTPILOT. Drönarna som polisen ska använda kommer inte vara märkta med "polis". Foto: Mostphotos

Polisen ska bekämpa brott med drönare

Snart kan det vara en drönare och inte en polisbil som används när misstänkta bovar ska förföljas. Botkyrka är nämligen ett av testområdena där drönare ska ska användas i polisarbetet.

  • Publicerad 16:27, 16 maj 2019

Inom Polisregion Stockholm finns det en drönargrupp och nu har Botkyrka lokalpolisområde valts ut som ett av områdena där de förarlösa planen ska användas.

– Det blir ett nytt verktyg för oss. Vi kommer ha en drönare och utbilda några användare, men sen får vi se hur vi kommer använda oss av den. Det är svårt att säga än, säger

Andres Muñoz, operativ samordnare i Botkyrka.

Drönarna kommer inte vara märkta med "polis" eller på annat sätt skilja sig från de som används av privatpersoner.

Kan det inte uppfattas som integritetskränkande med en hovrande drönare över huvudet?

– Det är ju upp till var och en hur det upplevs men jag kan inte se att det är integritetskränkande. Hur mycket störs människor av att man ser en polishelikopter som hovrar runt? Och där finns det ändå kameror som är bättre än på drönare. Jag tror folk har förståelse för att det behövs i vårt polisarbete, säger Andres Munoz.

Drönare för biljakt

Ett exempel på när drönaren kan användas är vid trafikbrott.

– Om vi stannar någon som vi misstänker för trafikbrott och föraren avviker från platsen. Då kan vi använda drönaren, istället för att själva jaga efter och riskera säkerheten för våra poliser och för allmänheten, säger han.

Drönarnas kameror som filmar allmänt i offentlig miljö kommer regleras på samma sätt som de kameror som polisen bär i sin uniform.

Till skillnad från fasta övervakningskameror som regleras av kameraövervakningslagen så följer reglerna för kroppsburna kameror polisdatalagen. Ska polisen använda kamerorna för att filma personer måste de få tillstånd i kamerabevakningslagen.

Det är bara den polis som gjort inspelningen som kan se det inspelade materialet, om det inte ska ingå i förundersökningar och då begärs det ut enligt särskilda rutiner.