Andreas Borgbrant har jobbat i området sedan 2005. Foto: Mikael Andersson

Polisen ska öka närvaron i Spånga centrum

Andreas Borgbrant är ny i rollen som kommunpolis för Spånga-Tensta men en veteran i området. Så här säger han om några av Spångabornas hjärtefrågor − och lovar samtidigt ökad närvaro i Spånga centrum och Bromsten.

  • Publicerad 11:57, 10 okt 2018

Vi kommer till exempel att ha ett ökat fokus på Spånga centrum, stationsområdet och Bromsten en tid framöver.

Andreas Borgbrant har just börjat sin nya tjänst som kommunpolis i Spånga-Tensta när vi ses på torget i Spånga centrum. Han har jobbat i Spånga och Järvaområdet sedan 2005. Att trygghetsfrågan är stor bland Spångaborna känner han väl till.

Men det är viktigt att skilja på otrygghet och säkerhet, menar Andreas Borgbrant.

− Spånga sticker inte ut i brottsstatistiken generellt, även om enstaka händelser kan göra det. Inbrott och rån peakar då och då, liksom på andra ställen, säger han.

Otryggheten prias

Samtidigt understryker han att man inte ska förringa den uppleva otryggheten.

− Vi tar den på allvar. Vi kommer till exempel att ha ett ökat fokus på Spånga centrum, stationsområdet och Bromsten en tid framöver. Ökad polisnärvaro, fotpatruller ute. Och vi kommer att ta kontakt med näringsidkare i området, säger Andreas Borgbrant.

Övervakningskameror och ordningsvakter runt Spånga centrum som många har efterfrågat de senaste åren tycker han vore bra.

− Kameror är ingen lösning på problem men ett jättebra hjälpmedel för att klara upp brott. Fast de ersätter inte vittnen som ställer upp och pratar om saker de sett. Med nuvarande lagstiftning kan vi inte motivera kameror runt Spånga torg, men det kan komma att bli enklare för polisen att få tillstånd för det framöver, säger Andreas Borgbrant.

Önskar fler vuxna

Det polisen ofta saknar i utemiljön är vuxna som rör sig ute om kvällarna.

− Framför allt skulle ordningsvakter innebära fler vuxna ute, fler ögon som ser vad som händer. Det skulle säkert göra att en del kände sig tryggare, säger Andreas Borgbrant.

Rollen som kommunpolis infördes i samband med den stora omorganisationen inom polisen som drog igång 2015 och det har varit lite luddigt vad det egentligen innebär.

− Nu har det landat. Rollen är tydligare och mer strategisk än den kanske var från början. Som kommunpolis är man ansiktet utåt, jobbar med stadsdelen, andra externa parter och allmänheten, bygger relationer. Men en av de viktigaste uppgifterna är att förmedla en korrekt lägesbild när det händer något. Då det uppstår många rykten och oro i det akuta stadiet ska vi se till att rätt information går ut, säger Anderas Borgbrant.

Ska bli fler kommunpoliser

I lokalpolisområde Rinkeby, som Spånga tillhör, finns nu två kommunpoliser. En för Spånga-Tensta och en för Rinkeby-Kista.

Så småningom är det tänkt att finnas fyra totalt. Förutom för stadsdelarna ska en jobba mot fastighetsbolag och en mot kollektivtrafikföretagen.

Här hamnar Hässelbys nya återvinning

Nyheter Öppnar i juli I och med att Maltesholmstorget rustats upp får Hässelbyborna en ny återvinningsstation. I början av juli kommer stationen vara på plats.onsdag 26/6 11:34

Georgisk mat har flyttat in i Abrahamsberg

Nyheter Ny krog har tagit över på Drottningholmsvägen Glöm sushi, thai och hamburgare – nu är det grytor och röror som gäller. I alla fall i Abrahamsberg, där Brommas enda georgiska restaurang har öppnat upp.tisdag 25/6 16:54

Vi är Västerort

Stockholm Direkt