Andreas Borgbrant har jobbat i området sedan 2005. Foto: Mikael Andersson

Polisen ska öka närvaron i Spånga centrum

Andreas Borgbrant är ny i rollen som kommunpolis för Spånga-Tensta men en veteran i området. Så här säger han om några av Spångabornas hjärtefrågor − och lovar samtidigt ökad närvaro i Spånga centrum och Bromsten.

  • Publicerad 11:57, 10 okt 2018

Vi kommer till exempel att ha ett ökat fokus på Spånga centrum, stationsområdet och Bromsten en tid framöver.

Andreas Borgbrant har just börjat sin nya tjänst som kommunpolis i Spånga-Tensta när vi ses på torget i Spånga centrum. Han har jobbat i Spånga och Järvaområdet sedan 2005. Att trygghetsfrågan är stor bland Spångaborna känner han väl till.

Men det är viktigt att skilja på otrygghet och säkerhet, menar Andreas Borgbrant.

− Spånga sticker inte ut i brottsstatistiken generellt, även om enstaka händelser kan göra det. Inbrott och rån peakar då och då, liksom på andra ställen, säger han.

Otryggheten prias

Samtidigt understryker han att man inte ska förringa den uppleva otryggheten.

− Vi tar den på allvar. Vi kommer till exempel att ha ett ökat fokus på Spånga centrum, stationsområdet och Bromsten en tid framöver. Ökad polisnärvaro, fotpatruller ute. Och vi kommer att ta kontakt med näringsidkare i området, säger Andreas Borgbrant.

Övervakningskameror och ordningsvakter runt Spånga centrum som många har efterfrågat de senaste åren tycker han vore bra.

− Kameror är ingen lösning på problem men ett jättebra hjälpmedel för att klara upp brott. Fast de ersätter inte vittnen som ställer upp och pratar om saker de sett. Med nuvarande lagstiftning kan vi inte motivera kameror runt Spånga torg, men det kan komma att bli enklare för polisen att få tillstånd för det framöver, säger Andreas Borgbrant.

Önskar fler vuxna

Det polisen ofta saknar i utemiljön är vuxna som rör sig ute om kvällarna.

− Framför allt skulle ordningsvakter innebära fler vuxna ute, fler ögon som ser vad som händer. Det skulle säkert göra att en del kände sig tryggare, säger Andreas Borgbrant.

Rollen som kommunpolis infördes i samband med den stora omorganisationen inom polisen som drog igång 2015 och det har varit lite luddigt vad det egentligen innebär.

− Nu har det landat. Rollen är tydligare och mer strategisk än den kanske var från början. Som kommunpolis är man ansiktet utåt, jobbar med stadsdelen, andra externa parter och allmänheten, bygger relationer. Men en av de viktigaste uppgifterna är att förmedla en korrekt lägesbild när det händer något. Då det uppstår många rykten och oro i det akuta stadiet ska vi se till att rätt information går ut, säger Anderas Borgbrant.

Ska bli fler kommunpoliser

I lokalpolisområde Rinkeby, som Spånga tillhör, finns nu två kommunpoliser. En för Spånga-Tensta och en för Rinkeby-Kista.

Så småningom är det tänkt att finnas fyra totalt. Förutom för stadsdelarna ska en jobba mot fastighetsbolag och en mot kollektivtrafikföretagen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu ska Brommapojkarna rösta om namnbyte – igen

Nyheter Avgörs på kvällens årsmöte Borde Brommapojkarna byta namn för att bli en mer jämställd klubb? Förra året blev svaret nej. Ikväll ska frågan upp igen.tisdag 19/2 15:57

Misstänkt mord i lägenhet i nordvästra Stockholm

Nyheter Stor polisinsats pågår En person har påträffats död i en lägenhet i Tensta. Polisen har inlett en utredning om mord alternativt dråp.tisdag 19/2 12:18