VÅRD ISTÄLLET FÖR CELL. Missbrukare får ingen vård om de bara omhändertas och får sova i polisens arrest. Nu ska vården ta ett större ansvar. Foto: Polisen/Mostphotos

Polisen ska sätta färre personer i fyllecell

Stockholmspolisen lägger 50 000 timmar om året på att omhänderta berusade personer. Nu pågår ett pilotprojekt som ska få vården att ta större ansvar över personer med alkoholproblem.

  • Publicerad 07:00, 10 jan 2019

Förra året omhändertog polisen i Stockholm personer som var för fulla 12 000 gånger. Totalt lade patruller i yttre tjänst ner drygt 50 000 timmar på att ta hand om berusade personer.

Ofta är det människor, med ett stort missbruksproblem, som får sova ruset av sig i sex timmar i polisens arrest och därefter gå ut igen. Inte sällan omhändertas exakt samma personer natten därpå igen. De åker fram och tillbaka mellan polisarresten och parkbänken.

– Det går bara runt, runt, runt och tar enorma resurser för oss, säger Robert Kindroth, kommunpolis på Södermalm.

Sedan en tid tillbaka pågår ett pilotprojekt där vården och polisen arbetar på ett nytt sätt för att personer med missbruksproblem ska erbjudas vård, istället för att föras till polisens arrestlokaler för tillnyktring.

–Tidigare har det inte varit patientsäkert. De här personerna får aldrig någon hjälp eller kontakt med vården. De studsar bara mellan fyllecellen och parken, säger Robert Kindroth.

Mer tid åt riktigt polisarbete

Tack vare den nya arbetsmetoden har polispatruller fått utbildning i att snabbt kunna bedöma om personer som plockas in på grund av berusning, ska föras till en arrest eller köras till beroendeakuten och få vårdhjälp.

Förutom polisen har även SL:s ordningsvakter och mobila ordningsvakter inom Stockholm stad fått utbildning i att kunna bedöma om personer behöver vård eller bör omhändertas av polis.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bara genom ett ändrat arbetssätt har antalet personer som får vård ökat med omkring 60 procent.

– Det är ett väldigt lyckosamt utfall. Vi renodlar polisens resurser, men främst blir det patientsäkert. Personer med missbruksproblem blir ju inte hjälpta av att sova ruset av sig i en arrest, säger Robert Kindroth.

Så många hemlösa finns i Stockholm

– När dessa personer kommer till beroendevården kan vi också berätta om den hjälp som de kan få och det kan i förlängningen vara livsavgörande, säger Victor Lindfors, specialistläkare på Beroendeakuten Stockholm, i ett pressmeddelande.

Personer som vid enstaka tillfällen blir för berusade, eller som är våldsamma och stökiga, kommer fortsättningsvis föras till polisen arrester.

– Det här handlar inte om Svensson som någon gång blir full på helgen, utan om personer med grava alkoholproblem, säger Robert Kindroth.

Projektet startade på Södermalm och ska nu i ett nästa steg utökas till polisenheterna på Norrmalm och i Södertälje.

Pilotprojektet: Fler ska få vård istället för att hamna i fyllecell

2018 gjordes drygt 5500 registeringar för LOB- omhändertagande. Med det nya projektet beräknas omkring 3 000 fler personer få vård.

Det nya arbetssättet har ökat behovet av vårdplatser på beroendeakuterna. Därför öppnade åtta nya platser 1 januari 2019 vid Beroendeakuten Stockholm.

Projektet genomförs av polisen i Stockholm tillsammans med Beroendecentrum Stockholm, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms stad, Kriminalvården, Capio Maria och Södertälje kommun.

Målet är att personer som omhändertas enligt LOB och som är i behov av vård ska få tidig medicinsk bedömning och inte bara hamna i fyllecell för tillnyktring.