Försök. Lokalpolisområde Täby satsar på att utreda ungdomsbrott snabbare. Foto: Sacharias Källdén

Polisen ska utreda ungdomsbrott snabbare

Sedan januari 2018 har ett försök med snabbare lagföring påbörjats i lokalpolisområdena Täby, Rinkeby och Solna. Projektet har varit lyckat, och nu utökas det till att även gälla ungdomsbrott.

  • Publicerad 16:31, 7 feb 2019

Lagföringen är ett regeringsuppdrag, och har prövats i lokalpolisområdena Täby, Rinkeby och Solna. Målet är att snabba på processen från brott till lagföring, och att snittet på 22 veckor ska ner till två till sex veckor.

Ny lag skickar dig till domstol i rekordfart

Försöket gäller enklare brott som exempelvis trafikbrott och butiksstölder.

Sedan den 7 januari i år har även ett snabbspår för ungdomar mellan 15 och 18 år införts i Täby, Solna och Rinkeby. I samarbete med kommunernas socialtjänst ska brott som begås av ungdomar hanteras snabbare, med målet att lagföringen ska vara klar inom tio veckor.

– Ungdomsspåret bygger på en ren samverkan mellan oss, åklagare, domstol och framförallt socialtjänsten. Vi har varit alldeles för dåliga på att hålla förhör på plats i närvaro av föräldrar och socialtjänst för att komma vidare, säger Jörgen Nilsson, projektledare på polisområde Stockholm nord.

Snabbspåret för ungdomar går till så att patrullen som åker ut på ett misstänkt brott har kontakt med jourförundersökningsledare på telefon.

Samtidigt har man kommit överens med kommunens socialtjänst om schemalagda tider då förhör kan hållas ihop med den misstänkta ungdomen, socialtjänsten och föräldrar.

På så vis kan polisen redan på plats boka tid för förhör med både ungdomen och föräldrarna.

"Jättebra koncept"

Erica Thorshag, polisinspektör och förundersökningsledare på lokalpolisområde Täby menar att ett tidigt förhör är viktigt.

– Det är extra viktigt när det rör sig om personer under 18 år. De har en tendens att glömma ett möte, och ett tidigt förhör ger snabb effekt, så där har vi jobbat fram ett koncept tillsammans med socialtjänsten. Det gör att det går snabbare att ge en tid, istället för att man några dagar senare ringer upp och ska boka, säger Erica Thorshag.

Försöket med snabbspår för ungdomar har hållit på i en månad, och Erica Thorshag berättar att det rör sig om 15 till 20 ärenden som kommit in.

– De flesta har blivit klara på plats där vi kunnat ge ungdomen påföljd samma dag eller dagen efter. Vi är alla väldigt positiva och det är ett jättebra koncept, säger hon.

Snabbspåret för ungdomar innebär att ungdomen ska vara hemmahörande i Täby, Rinkeby eller Solna lokalpolisområde. Under 2019 ska försöket med ungdomsspåret utökas till hela polisområde Stockholm nord, och pågå fram till december 2021.
 

Fakta snabbare lagföring

Snabbare lagföring vuxen

Gäller enkla brott som alkoholrattfylleri, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Poliser i yttre tjänst kan avsluta vissa ärenden på brottsplatsen och utfärda böter direkt, tack vare tillfällig lagstiftning.

Polisen kan också direkt ge den misstänkta en tid i tingsrätten, med hjälp av en ny delgivningslag. Större ansvar läggs på den misstänkte att ta del av sina handlingar och inställa sig i tingsrätten.

En jourförundersökningsledare vägleder patrullen på plats via telefon. Återkoppling sker genom hela rättskedjan.

Är ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete med andra myndigheter.

Snabbare lagföring ungdom

Målet är lagföring inom 10 veckor och ett första förhör inom en vecka i polisledda förundersökningar.

Polispatrull på plats gör inledande åtgärder med stöd av jourförundersökningsledare på telefon med målet att göra klart ärendet.

Jourförundersökningsledare samordnar vid behov nästa steg i ärendet och bokar in berörda parter på förhör.

Bygger på samverkan mellan berörda parter som jobbar aktivt inom tidsfristen för ungdomsärenden.

Källa: polisen.se

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt