Polisen söker vittnen till händelsen som inträffade på Munkbroleden i söndags kväll. Foto: Mostphotos / Jannie Flodman

Polisen söker vittnen efter mordförsök

Ett bråk på gatan mellan en cyklist och en fotgängare i helgen slutade med att fotgängaren knivhöggs allvarligt i bröstet. Händelsen är rubricerad som mordförsök och nu söker polisen vittnen som kan ha uppgifter om den misstänkte gärningsmannen.

  • Publicerad 12:53, 14 maj 2019

Det var mellan klockan 19-19.30 i söndags kväll som ett bråk bröt ut på Munkbroleden i höjd med Kornhamnstorg mellan en grupp fotgängare och två cyklister.

Enligt polisen ska gruppen om tre personer i 25 till 30-årsåldern ha försökt ta sig över vägen på något sätt när cyklisterna, en man och en kvinna, passerade.

– Det här var tre kompisar som hade varit ute och tagit en öl eller motsvarande och skulle korsa Munkbroleden. Cyklisterna uppfattade det som att en av männen gick i vägen för dem och vände om. Då blev det först munhuggning och sedan knuffar, säger Viktor Adolfsson, polisinspektör vid trygghetsgruppen på Södermalm.

Bråket urartade och efter en stund ska mannen i det cyklande sällskapet ha dragit fram en kniv.

– Den manlige cyklisten drog fram en kniv och högg målsägaren i överkroppen. Sedan cyklade de vidare. De ska även ha kastat kniven i vattnet enligt vittnen på plats, säger Viktor Adolphson.

"Nära hjärtat"

Den knivhuggne mannen fördes till sjukhus med ambulans, där han fortfarande vårdas för sina skador.

Enligt Viktor Adolphson hade mannen ren tur att hugget inte träffade hjärtat.

– Vad jag förstår hade det varit fara för hans liv om det bara träffat lite annorlunda. Kniven gick in vid vänster armhåla, nära hjärtat, säger han.

Händelsen är rubricerad som mordförsök och polisen går nu ut med en efterlysning där de söker vittnen och iakttagelser till händelsen eller uppgifter om den misstänkte gärningsmannen, som ännu är på fri fot.

"Vill ha mer uppgifter"

Polisen gått ut med ett signalement på sin Facebook-sida, eftersom det enligt polisen är tydligt och att förundersökningsledaren har bedömt att det är meningsfullt att gå ut med i detta fall, där mannen beskrivs vara mellan 35-40 år. Kvinnan som var med vid händelsen uppges vara i 25-årsåldern och ska ha burit cykelhjälm. Båda cyklade efteråt mot Slussen.

Viktor Adolphson hoppas nu att de som gjort iakttagelser vid tillfället ska höra av sig.

– Vi vill ha mer uppgifter, det är dåligt med kameror på platsen. Med tanke på tidpunkten hoppas vi att det kan finnas fler som har sett något, säger han.

Polisens signalement på misstänkte gärningsmannen

Man cirka 35-40 år. Över 170 centimeter lång, mycket smal kroppsbyggnad. Nordeuropeiskt ursprung, talade svenska utan brytning. Rakat huvud och skäggstubb. Iklädd röd jacka, eventuellt vindjacka eller regnjacka.

I sällskap med gärningsmannen var en yngre kvinna, cirka 25 år och blond, iklädd cykelhjälm.

Har du sett något? Ring 114 14

Källa: Södermalmspolisen