Grannarna Mona Wallsén och Åsa Törnlöf från Enskedefältet var med på polisens utbildning för Projekt NOS. Foto: Sacharias Källdén

Polisen tar hjälp av hundägare i Söderort

Polisen drar igång en ny satsning i Söderort och utbildar hundägare i att bli bättre på att nosa upp brott under sina många promenader.

  • Publicerad 08:30, 17 nov 2018

Globenpolisen bjöd på frallor, fika och Power point-presentation i samband med att de sjösatte den nya satsningen Projekt NOS – vars syfte är att minska bostadsinbrotten i Söderort. Detta med hjälp av grannsamverkan och hundägare som är ute och rastar sina hundar.

Som en del av projektet håller polisen en kurs för hundägarna där de lär ut vad som är viktigt att observera och tänka på när man misstänker brott.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kerstin Malm på polisen i Solna – där projektet rullat sedan i våras – är initiativtagare och den som höll i kursen.

– Jag har alltid tänkt att hundägare är en sådan resurs. De är ju ute i ur och skur, alla årstider och under olika tider på dygnet. Jag ville ta vara på hundägarna och började med projektet redan 2017, säger Kerstin Malm.

Minst 40 hundägare från Söderort var på plats när Kerstin Malm höll sin utbildning på poliskontoret vid Globen i veckan.

Carina Lindqvist från Kärrtorp är ägare till tre belgiska vallhundar – och utan hundarna är hon inte lika sugen på att vara ute och promenera i området under kvällarna. Foto: Sacharias Källdén

Kerstin Malm, polis och brottsförebyggare i Solna, har startat projektet Nospatrullen och höll för första gången utbildningen i Söderort. Foto: Sacharias Källdén

En av deltagarna var Carina Lindqvist från Kärrtorp som är ägare till tre belgiska vallhundar. När hon fick nys om projektet kände hon direkt att hon ville engagera sig.

– Jag är ju ute med hundarna flera gånger om dagen och jag har en hane som är väldigt alert på sin omgivning. Det här är första gången jag engagerar mig i något sånt här. Jag känner att jag vill hjälpa till, säger Carina Lindqvist.

– Det blir lite som en samhällstjänst och just för att mina hundar är vakthundar leder det ju till att även de blir stimulerade, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grannarna Mona Wallsén och Åsa Törnlöf från Enskedefältet säger att de är trötta på all skit som händer i området. De berättar om otaliga inbrott som skett i området och om de numera tomma skollokalerna som drar till sig uttråkade ungdomar.

– Ungarna står och röker hasch och allt möjligt annat. Både jag och Åsa har redan koll i området eftersom vi är ute med hundarna så pass ofta. Och med den här satsningen kommer vi ju bli fler som har koll, säger Mona Wallsén.

Åsa Törnlöf berättar att hon haft inbrott två gånger. Hon är less på att det inte sker någon förändring och hoppas därför på initiativet.

– Hur hårt får hundarna bita? Det hoppas jag att vi fått lära oss nu på kursen, skämtar Åsa Törnlöf.

Nospatrullen. Många från Bagis var intresserade av projektet. Foto: Sacharias Källdén

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Nyheter LISTA: Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.söndag 26/5 8:00

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06