Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla till vänster och Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla till höger. Foto: Mikael Andersson

Polisen: Tiggeri hyfsat lågprioriterat

Varken lokalpolisen eller kommunen har någon helhetsbild av hur många personer som livnär sig på att tigga i Järfälla. Men polisen menar att de inte har nåtts av några upplevda problem kopplade till tiggeri.

  • Publicerad 16:21, 5 sep 2019

Snarare handlar det om illegala bosättningar, som kan ha koppling till tiggeri, än om pengainsamlingen i sig.

Och att tiggare skulle ha koppling till kriminell verksamhet, som är ett av argumenten bakom initiativet till en folkomröstning, är inte något som kommunpolisen Magnus Nilsson kan bekräfta.

– Det vi haft bekymmer med är bosättningar i skog och mark, där främst tiggare bosätter sig. Där kanske det kan bo människor som kan tänkas bedriva kriminalitet också, men det gäller att hålla isär äpplen och päron. Om vi pratar om de som sitter utanför Coop med en pappmugg i handen, finns det inget som sticker ut där, säger Magnus Nilsson.

LÄS ÄVEN: De vill se en folkomröstning om tiggeri i Järfälla

LÄS ÄVEN: Så tycker partierna om tiggeriförbud i Järfälla

"Hyfsat lågprioriterat"

Om det skulle komma till ett tiggeriförbud är det inte något som skulle singla högst upp på polisens dagordning.

– Rent generellt är det här något som är hyfsat lågprioriterat i relation till andra brott vi måste ta tag i. Så länge det ligger på den nivå som det gör i dag kommer det inte innebära att vi prioriterar vår verksamhet mot det här, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla.

Stockholm Direkt