Polisen tog halvt ton vattenpipstobak i tillslag

Ett halvt ton vattenpipstobak, fyra gripna och en stor mängd stöldgods. Det lyckades polisen komma över i en stor räd mot den organiserade brottsligheten i Botkyrka och Huddinge förra veckan.

  • Publicerad 17:09, 20 mar 2019

Den 13 mars inledde Botkyrkapolisen, tillsammans med Arbetsmiljöverket och Skatteverket, en räd i Botkyrka och Huddinge. De riktade bland annat in sig på bilverkstäder och biltvättar.

Vid ett ställe hittade de ett halvt ton vattenpipstobak, som de misstänker har smugglats in i landet för att undgå skatt och tullavgift. När detta följdes upp med husrannsakningar hittades ännu mer vattenpipstobak, stora summor kontanter och misstänkt stöldgods.

Summan på punktskatten och tullavgifterna för tobaken är 1,5 miljoner kronor, enligt polisen.

Två har häktats

Under två dagar greps totalt fyra personer. Två av dem har släppts och två sitter häktade misstänkta för bland annat grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

På en annan bilverkstad upptäcktes två personer som jobbade utan att ha arbetstillstånd i Sverige. En av personerna var dessutom efterlyst.

Insatsen är en del av den samverkan som flera stora myndigheter har för att komma åt den organiserade brottsligheten.

Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet

"I den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserade brottslighet ingår: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt i Stockholm även länsstyrelsen.

Ett par myndigheter deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.

I Stockholm finns sedan 2018 en myndighetsgemensam tillsyn och kontroll av företag, föreningar eller arbetsplatser som kopplas till organiserad brottslighet eller bidrar till osund konkurrens. Arbetet har för närvarande fokus på lokalsamhället i regionens särskilt utsatta områden."

Källa: Polisen