Brott och straff. ”Om någon erbjuder er att köpa en iphone 7 för 500. Köper ni den?”, frågar Martin Lazar åttorna. Här med områdespolis Anna Bergman. Foto: Sara Ringström

Polisen träffade Fittjas åttor och pratade brott och straff: "Köper du en iphone 7 för 500 kronor?"

– Ett steg till så kommer jag att skjuta dig! Släpp pistolen, ropar polisen Martin Lazar. Åttorna från Fittjaskolan skrattar. Ingen är utsatt för fara. Det är start för PAR, projektet där alla Botkyrkas åttor ska möta polis och blåljuspersonal på Tumba brandstation.

  • Publicerad 14:10, 10 feb 2017

Om någon skär sönder däcken på min bil kan jag inte åka på utryckning

Södra Sidan berättade i förra numret om projektet: stenkastning och angrepp på polisbilar ska vändas till samarbete mellan blåljuspersonal och kommunens ungdomar.

– Varför tror ni att det är just ni åttor som är här, frågar Martin Lazar eleverna som samlats i räddningstjänstens gympasal.

– För att vi är förebilder för de yngre, gissar någon.

– För att vi kan få fängelse, gissar en tjej som närmar sig svaret: de fyller 15 i år och blir straffmyndiga.

Att bryta mot lagen får plötsligt större konsekvenser. Ett brott ger en prick i polisregistret och gör det svårare att få jobb och ta körkort längre fram.

Men vad är ett brott? Poliserna tar fram vardagsscenarion. Eleverna håller upp kort i grönt, gult och rött beroende på om de tror att det är lagligt eller olagligt.

Golar polisen?

Är det smart eller dumt att köpa en iphone 7 för 500 kronor? Ska man gömma en väska åt en kompis, om man inte vet vad den innehåller? Får man spara en nakenbild på någon under arton år om den inte vill? Inte givet, och det blir diskussioner.

Steven Kabro, 14, ställer en fråga.

– Om någon du känner begår ett brott, skulle du anmäla den till polisen då?

– Om jag skulle få veta att till exempel min bror slog sin fru, då skulle jag säga såhär: antingen anmäler du dig till polisen, eller så gör jag det, svarar han.

Dykare. Christian Ferm, styrkeledare på räddningstjänsten, visar rökdykarutrustningen. Foto: Sara Ringström

Backa! Polisen Anna Bergman visar på kollegan Martin Lazar hur hon agerar om en beväpnad person närmar sig. Foto: Sara Ringström

Jag tycker att polisen har blivit bättre på att vara ute i området

200 bilbränder varje år

Plötsligt går larmet, någon i Hallunda har fått hjärtproblem. Martin Lazar förklarar att man nu har högst fem minuter för att hinna rädda livet på personen.

– Om polisen är i närheten rycker vi också ut. Men om någon skär sönder däcken på min bil eller kastar in en sten – då kan jag inte åka på utryckningen.

Onödiga larm fördröjer

Klassen går till nästa pass där ambulanspersonal berättar om sitt arbete. Efter det väntar räddningstjänsten. I Botkyrka åker man ut på 1600 larm per år. Av dem är nära 200 så kallade onödiga larm – någon som tänt på bilar eller containrar.

– Det gör att vi fördröjs att åka på andra, viktigare utryckningar, berättar brandmannen Josef Gradin.

Hot och våld förekommer när räddningstjänsten åker ut, men Christian Ferm, styrkeledare på räddningstjänsten i Botkyrka, betonar att det inte är främst därför man gör det här.

– Vi vill lära känna ungdomarna och berätta om vårt arbete, men också vad man ska göra om det börjar brinna eller sker en olycka. Jag tror att vi med PAR kan skapa förtroende hos dem, och att det blir tydligt att räddningstjänsten är här för att hjälpa om en olycka händer.

Steven Kabro, 14, tyckte det var bra och viktigt att få prata om lagar. Aleyna Bardaki, 14, håller med.

– De är viktiga. Jag tycker att polisen har blivit bättre på att vara ute i området nu.

Ahmet Alp, 14, var mest imponerad av ambulanspersonalen.

– De räddar ju människors liv.

Mötesplats. Under våren ska polis och blåljuspersonal träffa alla åttor i Botkyrka. Foto: Sara Ringström

Enade. Polis och blåljuspersonal välkomnar åttorna till brandstationen. Foto: Sara Ringström

Storsatsning

Alla åttor i Botkyrka ska besöka Tumba brandstation för att lära sig hur poliser, brandmän och ambubulanspersonal jobbar.

Före besöket fyller eleverna i en enkät om sin syn på polis och annan blåljuspersonal. Några veckor efter besöket får de svara på frågorna igen – för att se om attityderna har förändrats.

Redan tidigare har polisen jobbat med besök i skolor och relationsbyggande på gator och torg. PAR-satsningen är den största satsningen hittills.

Visa merVisa mindre