Tips. DNA-märk din jacka och mobiltelefon. Foto: Mostphotos

Polisen uppmanar: DNA-märk dina värdesaker

För att förebygga personrån och inbrott, och för att lättare kunna binda misstänkta gärningsmän till brott rekommenderar polisen att man använder MärkDNA.

  • Publicerad 09:40, 30 nov 2017

Vinterkylan kräver varma jackor, och en dyr sådan kan vara ett eftertraktat byte för en rånare. Nu går polisen i Upplands-Bro och Järfälla på sin Facebooksida ut med en rekommendation att DNA-märka sina värdefulla ägodelar.

Genom att ha sin jacka eller mobiltelefon märkt kan en polispatrull snabbt koppla en misstänkt gärningsman till brottet om sakerna blir stulna. Polisen kan även på samma sätt uppdaga häleribrott i samband med att ungdomar har misstänkt stulna jackor eller mobiler på sig. 

Tjuven ser skyltarna

– Det är en bra idé. Märkningen kommer som små flaskor med nagellack, och i dem finns små partiklar som är unika för just den flaskan, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

DNA-märkningen bör appliceras på flera ställen på jackans insida, till exempel på metallknappar och dragkedjor.

– Sedan registrerar man att den här flaskan har jag köpt, säger Magnus Nilsson.

Alla målade polisbilar är utrustade med UV-lampor som polisen använder för att hitta DNA-märkt stöldgods. Något som är viktigt är att den som blir utsatt för brott uppmärksammar polis att det som stulits ifrån en är märkt med DNA.

Kan minska med 40 %

Att märka sin mobiltelefon och värdeföremål i sitt hem är också en god idé. Det kan förebygga inbrott bara genom att inbrottstjuven ser skyltar om att saker i huset är DNA-märkta. Märkningarna ökar också chanserna att återfå stulet gods.

I en satsning som polisen gjorde 2014 fick 500 hushåll i tre kommundelar i Stockholm kostnadsfritt MärkDNA. I utvärderingen framkommer att risken för bostadsinbrott minskar med 40 procent i områden där metoden MärkDNA används.

MärkDNA kan lätt hittas genom en sökning på webben och man kan få rabatt genom sitt försäkringsbolag.

MärkDNA

Kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.

Är spårbart.

Kopplar samman föremålet med dess ägare.

Gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden.

Avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdeföremål.

Är en billig och enkel åtgärd att skydda privata värdeföremål.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet