Ett vanligt tjuvknep är att placera ut saker framför ytterdörren innan själva inbrottet för att se om huset står tomt. Foto: Mostphotos

Polisen uppmanar: Håll utkik efter tjuvens knep

Den senaste tiden har flera villaägare i Västerort upptäckt märkligt placerade prylar framför sina dörrar. Nu uppmanar polisen folk att vara uppmärksamma.

  • Publicerad 11:37, 13 aug 2019

Stenar, krukor, leksaker. Prylar som plötsligt ligger placerade vid eller mot ytterdörren är ett välkänt tjuvknep för att undersöka om villaägare är hemma eller bortresta. Står saken kvar dag efter dag, trots att den "är i vägen", är chansen stor att huset står tomt.

Fortfarande är många iväg på semester och nu uppmanar polisen Västerortsbor att hålla ögonen öppna.

– Vi har fått in flera rapporter om detta de senaste veckorna, särskilt från villaägare i Hässelby, säger Anna Frej, kommunpolis hos Vällingbypolisen.

Bästa sättet att förebygga är aktiv grannsamverkan, enligt Anna Frej.

– Det är bra att kolla varandras entréer, ser man något framför dörren ska man flytta på det så att det verkar som att de boende är hemma, det gäller även källardörrar och liknande, säger hon.

Trenden: Inbrotten minskar

Även i Bromma har man sett en ökning av tjuvknepet hos villaägare, enligt Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

– Vi har fått flera inringningar om det. Vi vill därför uppmana alla boende att hålla koll på sin grannes tomt om de är bortresta, säger han.

I Järvaområdet har man dock inte sett samma ökning som i Hässelby och Bromma.

– Det är klart att det sker men det är inget som sticker ut. I juni och juli har vi bara haft ett tiotal bostadsinbrott i hela Järva (Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, reds anm). Det kan man jämföra med 2017, då vi hade runt 60 bostadsinbrott samma period, säger Daniel Mattsson, tillförordnad lokalpolischef.

Att antalet inbrott minskar är en generell trend.

– Jag har inte siffror specifikt för sommaren men under första halvåret sjönk bostadsinbrotten i Vällingby lokalpolisområde (Hässelby-Vällingby, Bromma och Ekerö, reds anm.) med tio procent, säger Anna Frej.