Polisen utreder lapparna som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Foto: Privat/Leif Oldenberg

Polisen utreder lappar om nakenfotografering – av barn

På lappar uppsatta i Kälvesta uppmanas barn att låta sig fotograferas i underkläder eller nakna. En förundersökning om försök till utnyttjande av barn för sexuell posering pågår.

  • Publicerad 16:15, 27 nov 2017

Det var i fredags som en förälder på Björnbodaskolan hittade en lapp uppsatt i närheten av skolan. Flickor mellan 5 och 12 år erbjuds "upp till 200 kronor" för att låta sig fotograferas utan kläder. Minst en lapp till ska ha hittats vid Sörgårdsskolan. Föräldern lämnade in lappen till skolan som polisanmälde.

– Vi är jätteupprörda och det är bara vidrigt. Vi har pratat med elever, föräldrar, grannskolor och förskolan och alla uppmanas att ta bort lapparna om man ser dem och vara extra vaksamma och försiktiga, säger Carina Lucas, rektor på Björnbodaskolan.

Förundersökning pågår

Enligt Sara Mimon, gruppchef på polisens avdelning för grova brott, pågår en förundersökning gällande försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att det är en pågående förundersökning, säger hon.

Har ni gripit någon misstänkt?

– Nej, inte som jag har fått någon information om.

Har ni fått några indikationer på att något barn skulle vara drabbat?

– Nej, just nu har vi inte så mycket mer än den här lappen.

På sociala medier har information om lappen spridits och flera diskussioner uppstått om huruvida det är "ett dåligt skämt" eller någon som på allvar vill få kontakt med barn för att fotografera dem. På lappen finns tid och plats där personen som skrivit lappen säger sig vilja möta barnen och det finns också två "exempelbilder" bland annat på barn i underkläder.

– Man kan hoppas att det är dåligt skämt men man måste ta det på allvar. Vi pratar med barnen om att om de ser en lapp eller något på internet med ett märkligt budskap måste de berätta det för någon vuxen. Det är också väldigt obehagliga bilder på lappen. Det sätter sig som en klump i magen och skapar stor oro. Men vi hoppas att det ska vara stopp på det här nu och inte fortsätta, säger Carina Lucas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

QUIZ: Känner du igen det gamla Stockholm?

Nyheter Testa dig själv i en svalkande frågesport Dags för nytt klurigt quiz med bilder från det gamla Stockholm. Veckans tema: vatten.lördag 21/7 10:30

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05