En grinder används för att mala cannabis. Foto: Mostphotos

Polisen vädjar: Be din kiosk sluta sälja knarkverktyg

Haschpipor, grinders och fickvågar. Många tobaksbutiker och kiosker säljer helt öppet och helt lagligt tillbehör som används för narkotikabruk. Nu uppmanar polisen allmänheten att ta ställning mot säljarna.

  • Publicerad 14:40, 9 mar 2018

Cannabis är olagligt i Sverige. Men verktygen som används för att röka, rulla och väga är det inte. Långa rullpapper, grinders för att mala cannabis, fickvågar för att snabbt och smidigt väga drogerna säljs helt öppet i tobaksbutiker, småbutiker och kiosker.

"Är det inte cyniskt och hänsynslöst att tjäna pengar på att sälja tillbehör som används vid ungdomars bruk av narkotika?", frågar sig Huddingepolisen Kalle Forsberg på Facebook. Sedan kommer han med en uppmaning till allmänheten:

"Om du tycker att det är cyniskt och hänsynslöst eller kanske bara olämpligt att sälja den här typen av föremål så kan du hjälpa oss, och ungdomarna, genom att tala om för dessa handlare att du som kund inte accepterar att de bidrar till att underlätta ungdomars narkotikaanvändning och att du hoppas att de slutar sälja produkterna", skriver han.

Polisen kan själva inte stoppa försäljningen. Men de brukar prata med handlarna och försöka få dem att ta bort varorna, förklarar Forsberg.

Men alla lyssnar inte på polisens uppmaningar, så nu sätter de hoppet till konsumentmakten.

Möts av kritik på Facebook

Att döma av kommentarerna Facebook-inlägget har fått verkar inte alla särskilt entusiastiska inför uppgiften:

"Hört talas om internet och headshops? ;) Som vanligt förflyttas bara problemen. Trist att ens skattepengar går till att läxa upp lagliga kioskägare helt i onödan."

"Eftersom jag säljer ungefär den typen av vågar i min e-butik så vill jag påpeka att det finns massvis av legitima användningsområden för en våg. Därmed inte sagt att det är lämpligt att sälja dom i en tobaksaffär."

"så Polisen, en myndighet som är tillsatt för att skydda medborgare mot inre hot håller alltså på med en typ av lobbyism för att rikta misstanke mot småföretagare som väljare att sälja en produkt baserat på tillgång och efterfrågan? är ni helt seriösa? hur är inte detta ett direkt brott mot demokratins grundpelare?"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.