Vit jul. Kommunpolisen menar att spriten ställer till det under julen i många familjer. Foto: Daniel Cannervik

Polisen vädjar: Drick lugnt i jul

Under julhelgerna ökar familjetragedierna, ofta på grund av alkohol. Det säger Ekerös kommunpolis Lena Törnblom Löfqvist som uppmanar till måttligt drickande.

  • Publicerad 14:46, 20 dec 2017

Det är sällan stökigt ute på julhelgen runt om i kommunen. I stället är det inom hemmet som stöket sker.

– Jul och nyår här ute är inte stökigare än någon annan tid. Däremot så ökar familjetragedierna under helgerna även på Ekerö, säger Lena Törnblom Löfqvist.

De patruller som jobbar under julhelgen blir kallade näst intill uteslutande till bråk, våld och familjetragedier, och det är spriten som ställer till det, menar polisen.

– Klart man kan ta sig en nubbe och öl på julen om man håller sig till en rimlig mängd och inom gränsen för vad man kan hantera. Men vi har fruktansvärt många barn som far väldigt illa under julhelgerna för att familjerna inte kan ge sjutton i att hälla i sig mängder med sprit, säger Lena Törnblom Löfqvist.

Julen är stressig för många och då kan drickandet ge en känsla av avslappning. Men många har svårt att sätta stopp, menar hon.

– Har man minsta lilla problem att hantera alkoholen och man har barn hemma, så är en vit jul en väldigt bra idé. Många har kanske en tro på att det ska bli en bra jul, men så kommer den där nubben fram och så funkar det inte den här julen heller, säger Lena Törnblom Löfqvist.

Enligt polisen finns det långt fler barn än man anar som mår dåligt under julhelgen. Polisen blir bara kallad till de familjer där det gått riktigt illa.

– Det finns väldigt många barn som inget hellre önskar än att det inte blev jul och att det inte blir jullov. De gick hem med en klump i magen i torsdags för de vet att nu kommer två veckor av en svår tid, säger Lena Törnblom Löfqvist.

Vad gäller stöket utanför familjen så räknar hon med en lugna helg. Under lovtider, då andra kommuner kan behöva kraftsamla sina insatser, brukar Ekerö kommun vara ganska lugnt.

– Jag har ingen större oro, säger hon.

Fler råd för en lugn julhelg:

Var vaksam i julhandeln och mellandagsrean. Se till att ingen får tillgång till din kod när du betalar i kassan och håll koll på plånboken i trängseln.

Kolla så att bildörren faktiskt gått i lås innan du lämnar bilen. Vissa ligor jobbar med sändare som stör bilens fjärrstyrda centrallås och gör att den förblir olåst.

Ska du smälla av fyverkerier till nyår så se till att du köper lagliga pjäser. Tänk dig för och se alltid till att du vet var raketen hamnar.

Föräldrar: Tänk på anledningarna till 18-årsgränsen på fyrverkerier.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter