För två veckor sedan släckte brandmän från Södertörns brandförsvarsförbund en skogsbrand i skogen intill S:t Botvids gravplats. Foto: Henrik Lindstedt

Polisen vädjar: Lek inte med elden

Flera bränder har härjat i Stockholmsområdet under veckan, bland annat i skogen mellan E4:an och Skärholmen och i Haninge. Nu vädjar Räddningstjänsten och polisen till allmänheten att inte leka med elden eller att grilla utomhus.

  • Publicerad 17:03, 5 jun 2018

Sedan några veckor råder det eldningsförbud på grund av det torra och varma vädret. Men trots det är det många som har valt att leka med elden. I veckan rasade flera skogsbränder i Stockholmsområdet.

”Det är ett konstant flöde av bränder som till viss del beror på vårdslöshet men tyvärr även uppenbart avsiktligt anlagda bränder”, skriver Huddingepolisen Anna Schelin på Facebook.

Sedan den 1 maj har åtta bilbränder och fyra andra skadegörelser genom brand anmälts i Huddinge. Tre anmälningar har gjorts rörande skogsbrand. Särskilt många anlagda bränder har rapporterats i Kungens kurva.

”Vi vädjar nu till alla att sprida ordet till alla ni känner och prata även med barn och ungdomar i er bekantskapskrets så att de verkligen förstår och känner till faran i att leka med eld ute i naturen. Tänk även på att inte lämna lättantändliga saker ute i naturen, som tex glasflaskor, som blir till en stor brandfara när de reflekterar solens strålar på brännbart och torrt material”.

Torrt och blåsigt

I veckan brann det i ett skogsparti mellan E4:an och Skärholmen och en stor skogsbrand rasade samtidigt i Haninge. Enligt Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns Brandförsvar, är det främst det torra varma vädret i kombination med vind som är den stora svårigheten och faran just nu.

Brand. I början av veckan brann ett 250 kvadratmeter stort område nära E4:an i Skärholmen. Foto: Claudio Britos

– Det är så pass torrt långt ner i marken så det tar ofta lång tid att släcka den här typen av bränder. Men i dag är temperaturen lite lägre, och det är positivt. Men vi behöver lite regn, det är det vi behöver, säger Andreas Linder.

Under de senaste dygnet har det också rapporterats om flera bränder runt om i länet. Samtidigt bistår länet med stora resurser för att hantera den omfattande skogsbrand som sedan ett dygn rasar i Sala i Västmanland.

– När det är så här torrt har vi mängder med markbränder. Det vi hanterar härifrån är de av större art, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

”Behövs så lite”

Han går nu ut med en vädjan till allmänheten om att inte elda och grilla utomhus.

– Det beror på väderläget. Det är väldigt torrt och låg luftfuktighet. Framför allt är det torrt i backen. Bara den minsta lilla gnista kan orsaka markbränder, det behövs så lite.

– Så uppmaningen till alla som tycker om att grilla i det här fantastiska vädret är att göra det försiktigt på kontrollerade platser, inte i skog och mark. Det är jätteriskabelt, säger Robin Haglund.

Vad innebär eldningsförbudet?

Det råder eldningsförbud i hela Stockholmsområdet på grund av det extremt torra vädret.

Förbudet innebär att man inte får ha öppen låga utomhus.

Vanligtvis får man grilla på iordningsställda eldplatser när det råder eldningsförbud. Men på grund av den extrema torkan är det förbud även mot det.

Om man grillar på egen tomt måste man tänka på att alltid ha tillgång till vatten och att grillningen sker på eget ansvar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.