"Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen", tipsar polisen. Foto: Mostphotos

Polisen varnar för bilinbrott i Kungens kurva

Kassar med leksaker, märkeshandväskor och datorer. Polisen varnar allmänheten för att lämna sina värdesaker i bilen efter tio bilinbrott i Kungens kurva i januari.

  • Publicerad 15:46, 1 feb 2019

I Huddinge kommun har 31 inbrott i bilar rapporterats under årets första månad. Tio av inbrotten har skett i Kungens kurva.

Kassar med leksaker, märkeshandväskor, datorer och plånböcker är några exempel på vad som har stulits ur bilar som har stått parkerade medan ägarna har varit inne och handlat.

– Ett antal inbrottstjuvar verkar ha siktat in sig på Kungens Kurvas parkeringar just nu. Vid ett tillfälle finns en iakttagelse och då sprang gärningsmannen och blev upplockad av någon i en vit Audi, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Misstänker högteknologiskt tjuvknep

Vid några tillfällen har en sidoruta krossats för att komma åt bytet. Men i flera fall har bilarna varit tillsynes helt orörda. Polisen misstänker att tjuvarna har använt sig av så kallade störsändare, en elektronisk apparat som kan blockera ut signalen när man försöker låsa sin bil.

– Flera personer oberoende av varandra har drabbats av stölder i sina bilar utan att det är någon åverkan på bilen. Alla utom en uppger att de är säkra på att de låste bilen.

För att undvika att råka ut för de högteknologiska tjuvarnas knep, kontrollera att bilen verkligen blir låst innan du lämnar den.

En störsändare kan se ut på olika sätt, men ser normalt ut som en kommunikationsradio med en eller flera antenner.

"Blir lite förvånad"

Anna Schelin påpekar att antalet bilinbrott i Huddinge är samma som i januari förra året. Men hon anser att antalet inbrott i Kungens kurva förtjänade uppmärksamhet så att allmänheten kan vidta försiktighetsåtgärder.

– Man blir lite förvånad att folk fortfarande lämnar väskor med värdesaker i bilar som man parkerar, säger hon.

Polisen tipsar: Så undviker du inbrott i bilen

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.

• Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

• Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

• DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.

• Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.

• Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

Källa: polisen.se