Ny drog. Den nya nätdrogen som ungdomar köper i Norrort är gul och är formad som en egyptisk farao. Foto: Polisen

Polisen varnar för ny ungdomsdrog i Norrort

Ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby varnar nu för den nya drogen Pharaoh som ökat bland unga i Norrort.

  • Publicerad 09:19, 15 jan 2020

Under slutet av förra året såg ungdomsgruppen i lokalpolisområde Täby att en ny drog blev allt vanligare bland unga i Norrorts kommuner. De har nu gått ut med en varning till föräldrar i kommunerna.

– Vi ville gå ut med informationen så fort som möjligt så det inte blir en ny spice, säger Boxiao, Bosse, Pan som arbetar på ungdomsgruppen.

Femton år och yngre

Drogen är en liten gul tablett som är formad som en egyptisk farao, därför har den fått namnet Pharaoh. Bosse Pan säger att ungdomarna ofta köper den via snapchat, som är en populär app där man kan kommunicera med varandra.

Polisen har även sett att de som använder sig av drogen är mycket unga.

– De är runt femton år, eller yngre. Vid minst två tillfällen har ungdomarna fått köras till sjukhus, säger han.

De flesta fall där man sett drogen är i Vallentuna och i Åkersberga. Men polisen tror den kan förekomma på flera platser. De mest kända drogerna i Norrort är fortfarande cannabis och på senare år även tramadol.

Lätt att överdosera

Den nya drogen Pharaoh är även lätt att överdosera, menar polisen.

– När vi skickar tabletterna till analys så ser vi att drogen innehåller MDMA, som är mer känt som Ecstacy, men enligt uppgifter finns det något annat ämne i den som gör att den blir mer verksam, säger Bosse Pan.

"Prata med era barn"

Drogen är även lätt att gömma, i snusdosor eller i godispåsar.

– Det gäller alla tabletter och skiljer sig från cannabis som har en stark lukt, säger han.

Polisen arbetar nu med att informera skolor och föräldrar, men menar att föräldrar även borde föra ett samtal med sina barn.

– Prata med ungdomen och kolla deras inställning till narkotika överlag men försök att inte ha något anklagande samtal. Det viktigt att ungdomen känner att de kan prata med föräldrarna, säger han.

Labradoren är Täbybornas favorithund

Nyheter "När man tittar på en labrador så blir man så där varm inombords" Den mest populära hundrasen i Täby är labrador tätt följ av golden retriever. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.tisdag 21/1 12:20

Högsta arbetslösheten i Vallentuna på nio år

Nyheter "Vi måste ta en titt på vad de siffrorna beror på" Antalet långtidsarbetslösa i Vallentuna har ökat mest i länet. På ett år har den generella arbetslösheten i kommunen ökat med hela 21,7 procent.tisdag 21/1 12:11
Stockholm Direkt