Södermalmspolisen varnar boende på lägre våningsplan för att tjuvar försöker ta sig in genom öppna fönster och balkongdörrar. Foto: Andreas Enbuske/Anna-Karin Landin

Polisen varnar för nya inbrotten: "Folk vaknar skräckslagna"

När sommarvärmen har slagit till har flera inbrottstjuvar klättrat in genom fönster och balkongdörrar på Södermalm. Nu varnar polisen de som vädrar.

  • Publicerad 13:00, 22 jun 2017

I slutet av förra sommaren såg polisen på Södermalm en ny inbrottstrend. Under varma augusti och september såg tjuvar sin chans att smyga in i bostäder genom öppna fönster och balkongdörrar.

– Det var ett rätt nytt tillvägagångssätt på Söder och man gick in trots att folk var hemma. Folk vaknade på nätterna och blev skräckslagna, säger kommunpolisen Anders Lindberg.

Varning vid vädring

Nu är Södermalmspolisen bekymrad för att en ny våg av bostadsinbrott ska starta. På kort tid har man tre misstänkta fall där man tror att gärningsmännen har tagit sig in bostäderna på det här sättet.

– Vi är rädda att vi kommer få se fler såna här brott, därför vill vi varna för det här tillvägagångssättet. Det är klart att man måste få vädra men vi vill att man tänker efter och till exempel installerar säkerhetskedjor, säger Anders Lindberg.

Vandaliserade gravstenar - för att stjäla koppar

Medis utsatt

Förra året såg polisen att brotten begicks nära Medborgarplatsen och Björns trädgård. I år är det för tidigt att säga om inbrotten är koncentrerade till ett visst geografiskt område på Söder.

Anders Lindberg understryker också att risken för att drabbas av inbrott på Söder trots allt är mindre än i riket i genomsnitt.

– Det är en liten risk men vi vill be medborgarna att hjälpa oss med de personliga brottsförebyggande åtgärder man kan göra, säger han.

Succé för Söderpolisens snatteriskola

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.