Brott. Fler stölder av bildelar har skett under veckan i Täby, polisen misstänker att det rör sig om utländska ligor. Foto: Mostphotos/Roffe Andersson

Polisen varnar för ökning av bildelsstölder

Problemet med bildelsstölder har inte varit på tapeten på ett tag. Men i veckan har återigen flera Täbybor drabbats. Enligt polisen kan det handla om utländska ligor.

  • Publicerad 17:02, 8 okt 2019

Enligt polisen har 2019 såhär långt varit lugnt, villainbrotten går ner i kommunen och bildelsstölderna lika så.

På måndagen den 7 oktober kom det in 15 anmälningar om stulna bildelar i Täby. Stölderna ska ha skett under helgen, främst i Ella gård, Ella park och Vallabrink. Polisen har i samband med stölderna även fått in flera anmälningar om skadegörelse på bilar.

– Det är krossade rutor, stulna GPS: er, rattar och andra bildelar, säger Jan Berlin kommunpolis i Täby.

Polisen teori är att gärningsmännen stjäl från bilarna och sen förvarar stöldgodset i ett skogsområde eller i ett parkerat fordon under natten. Stöldgodset körs sedan bort dagen efter.

– Tidigare var det vanligt med BMW stölder, men nu har det främst varit Volkswagendelar som blivit stulna, säger Jan Berlin.

Kan vara utländska ligor

Polisen patrullerar på platser där de misstänker att stölderna kan förekomma, samt gör kontroller på bilar under kvällstid.

– Vi har inte frihetsberövat någon men vi tror det handlar om utländska ligor, säger Jan Berlin.

Tror ni att stölderna kommer att fortsätta?

– Det finns alltid en risk för det, men tidigare har vi sett att de ofta byter område till en annan kommun till exempel, säger han.

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksamma i sitt närområde. Ser man en pågående bildelsstöld ska man ringa 112, tips kan annars lämnas till 114 14.

För att undvika att bli av med bildelar så ska man helst ställa bilen i ett garage, säger Jan Berlin.

– Det är ju såklart det bästa, men man kan tänka på att inte parkera på mörka platser och skaffa sig ett ordentligt larm på bilen, säger han.

Stockholm Direkt