CHICKENRACE. En ny farlig lek bland unga sprids via Youtube. Det hela går ut på att man ska utmana varandra och springa i full fart mot mötande fordon. Foto: StockholmDirekt/Mostphotos

Polisen varnar: Ny dödslek bland unga sprids i Stockholm

Polisen på Södermalm fick larm om att en ung kvinna försökte begå självmord. Det hela visade sig dock vara en livsfarlig lek.

  • Publicerad 10:32, 9 maj 2019

Det var på onsdagseftermiddagen som Södermalmspolisen fick larm om att en ung tjej försökt ta sitt liv på Folkungagatan i Stockholm. Förbipasserande såg hur tjejen tog sig ut i trafiken och försökte slänga sig framför bilar.

– Tyvärr händer det ibland att vi får larm om självmordsförsök så från början var det här ett ”normalt” larm, där en medborgare agerat resolut och lyckats hindra en flicka att ta sitt liv, säger polisen Viktor Adolphson.

Men väl på plats visade det sig handla om något helt annat. Tjejen deltog i den nya leken ”Chickenrace” som ska ha fått spridning via Youtube.

Det hela går ut på att två personer utmanar varandra att springa mot en mötande bil i trafiken. Den person som viker av först förlorar.

–Tjejens kompisar ska ha varit på plats och filmat det här. Det här är totalt vansinne, säger Viktor Adolphson.

Nyligen inträffade en liknande händelse på Ekerö, där det uppdagades att ungdomar slängt sig framför SL-bussar. Likartade händelser har uppmärksammats på flera platser i landet.

Livsfarliga leken: Unga hoppar framför bussar

Hur pass stor spridning den livsfarliga leken har fått i Stockholm kan polisen inte svara på.

– För oss var det första gången vi hörde om det här. Vi försöker mota Olle i grind och uppmärksamma föräldrar om att det här existerar, säger Viktor Adolphson.

Samtidigt vill han inte dra för stora växlar. Det är fortfarande oklart hur vanligt det här är.

– Jag minns clownskräcken i Stockholm för några år sedan och vi vill inte fara iväg och få panik. Men nu har det ju de facto hänt en gång och det är illa nog. Det här är ju livsfarligt, säger Viktor Adolphson.

Tjejen på Folkungagatan var oskadd och skjutsades hem till sina föräldrar.