POLISENS LISTA. Hallonbergen klassas nu som riskområde på polisens lista över utsatta områden i Sverige. Detta är en försämring från förra lägesbilden 2017. Foto: Leif Oldenburg/arkiv

Polisen: "Vi arbetar med insatser riktade mot grov kriminalitet "

Polisen presenterade nyligen listan över utsatta områden i Sverige. För Sundbybergs del innebär det en försämring – Rissne/Hallonbergen anses nu vara ett riskområde. – Vi delar lägesbilden och arbetar sedan tidigare efter en handlingsplan, säger Kajsa Johansson, kommunpolis i Sundbyberg

  • Publicerad 10:32, 11 jun 2019

Rissne/Hallonbergen i Sundbyberg var tidigare klassat som utsatt område, men anses nu vara riskområde på polisens nya lista som presenterades av polisens nationella operativa avdelning, Noa i förra veckan.

Enligt polisen har kriminaliteten fördjupats i området varför läget bedöms vara mer allvarligt än tidigare.

Områdena delas in i tre kategorier, särskilt utsatta, riskområden (som riskerar att bli särskilt utsatta) och utsatta.

– Det här kom inte som en nyhet. Vi arbetar sedan en tid med insatser riktade mot grov kriminalitet i Rissne/Hallonbergen, vilket tillfälligt kan skapa turbulens.

Sedan 2016 har Noa sammanställt en lista över landets ”utsatta områden”. Det är områden som präglas av socioekonomiska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhället. Den uppdaterade listan har 60 utsatta områden och 22 särskilt utsatta områden. Förra gången listan uppdaterades 2017 var siffrorna 61 och 23.

Vad kommer det här innebära konkret?

– Det blir ingen numerär förändring av poliser, som jag sagt finns det en handlingsplan. Det känns viktig att belysa att Noa-rapporten bygger på händelser över tid, inget är baserat på något som hänt senaste veckorna, säger Kajsa Johansson.

Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande:

–  Det är en oroande utveckling vi ser, och jag förväntar mig att det här leder till att polisen tillför ytterligare resurser och att området får förstärkt närvaro från polisen för att störa och stävja de kriminella nätverken, säger Peter Schilling.

– Samtidigt måste man förstå att det är en väldigt svår problematik, där det inte räcker med att polisen eller staden gör isolerade insatser. Det krävs förstärkt samverkan och hela civilsamhället måste bidra. Det tar tid att vända utvecklingen och arbetet måste därför vara långsiktigt, anser Peter Schilling.

Kajsa Johansson upplever att det redan sker positiva saker och nämner bland annat #tryggare15.

Engagemanget är också något Peter Lindström (C), ordförande i Sundbybergs brottsförebyggande råd, tar fasta på.

– Jag upplever ett enormt engagemang i trygghetsfrågan där staden i samverkan med polis, näringsliv, föreningar och medborgare kommer att arbeta med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Om tillräckligt många gör tillräckligt mycket, så blir det till slut en förändring, säger Peter Lindström i ett pressmeddelande.

Rissne/Hallonbergen klassas som riskområde

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt