Polisen har inlett en särskild händelse i lokalpolisområde Rinkeby. Foto: Mikael Andersson

Polisen: "Vi har god koll på gängen"

Polisen har ökat sin närvaro i västra Stockholm för att arbeta både brottsförebyggande och för att hindra våldsutvecklingen. De anser sig ha god koll på de kriminella nätverken, men behöver än fler resurser för att få stopp på dem.

  • Publicerad 13:15, 12 sep 2020

För att kraftsamla mot våldsutvecklingen och för att öka tryggheten har polisen i region Stockholm inlett en så kallad särskilt händelse. Beslutet innebär att de kan få in extra många poliser i riktade insatser mot gängen, och enklare fördela resurser.

– Där vi upplever att det är mycket brott sätter vi in extra personal. Därför har vi högre bemanning i lokalpolisområde Rinkeby just nu, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen.

Anledningen är framför allt sommarens många våldsdåd, som tros ha kopplingar till kriminella nätverk.

– Många av ledargestalterna ur de här gängen sitter visserligen inlåsta just nu, vilket vi jobbat hårt för. Det som händer då är dock att nya personer kan vilja visa upp sig och ta över, det blir en maktkamp, och då kan det bli stökigt, säger Carina Skagerlind.

Behöver fler resurser

Polisen anser sig dock ha god kännedom om vilka individer som rör sig i nätverken, men trots den särskilda insatsen räcker resurserna inte till.

– Tack vare att vi så pass lokala poliser har vi väldigt bra koll på vilka det är som ingår i gängen och begår brott, men det finns en fortsatt oro får fler våldsdåd så klart, säger Carina Skagerlind och fortsätter:

– Vi gör allt vi kan för att förhindra, men det är klart att det behövs ännu fler resurser. Vi behöver finnas och synas ute på gatorna, särskilt i områden som Järva.

Den goda kännedomen om gängen beror bland annat på nära samarbeten med andra aktörer.

– Vi har omfattande kontakt med bland annat stadsdelsnämnderna och socialtjänsten, där vi jobbar väldigt nära socialsekreterare till exempel, och går igenom individ för individ för att försöka kartlägga gängen, säger hon.

Många vill hoppa av

Lösningen på problemet är framför allt att hindra rekrytering av nya personer till gängen, tror Carina Skagerlind.

– Rikspolischefen har sagt att det framför allt handlar om att stoppa tillflödet av nya medlemmar. Att se till att personer klarar skolan och hamnar på rätt bana är det absolut viktigaste. Men, det måste också finnas tydliga konsekvenser om man begår brott. Man ska känna av det ordentligt.

Polisen har på den senaste tiden märkt av en ökning av personer som vill hoppa av gängen och ta sig bort från den kriminella livsstilen, något de anser är ett steg i rätt riktning.

– Vi har märkt att det är fler som vill lämna, och många kommer till oss för att få hjälp med att göra det. Det är självklart otroligt positivt, men då behövs ännu fler resurser för att kunna hjälpa dem och ge det stöd de behöver.

Området

Till lokalpolisområde Rinkeby hör elva geografiska områden:
Hjulsta, Tensta, Lunda, Solhem, Flysta, Bromsten, Sundby, Rinkeby, Kista, Husby, Akalla.

Särskild händelse

En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organsation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Källa: polisen.se

Carina Skagerlind. Foto: Sara Brynedal/Polisen