Kommunpolis för Bromma, Stefan Berg (t v) och kommunpolis för Hässelby-Vällingby, Anders Göranzon var på plats under gårdagens möte i Bromma stadsdelsnämnd. Foto: Ellinor Prawitz/Mikael Andersson

Polisen: Vi vill samarbeta med stadsdelen kring inbrotten

Trygghet och brott fick inviga årets första nämndmöte i Bromma stadsdelsnämnd när polisen var på plats för att svara på frågor. Det följdes av ett ordkrig mellan politiker som ville visa att valåret är igång.

  • Publicerad 12:50, 2 feb 2018

På torsdagskvällen hölls årets första möte i Bromma stadsdelsnämnd. Den öppna frågestunden inleddes med en presentation av Brommas nya kommunpolis Stefan Berg och Anders Göranzon, ny kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Publiken och politikerna i nämnden fick ta del av siffror över brottsutvecklingen i Bromma de senaste åren. Framförallt diskuterades bostadsinbrott som bekant legat på höga nivåer i Bromma under 2017.

Under 2017 anmäldes 4282 bostadsinbrott i polisområde Stockholm Nord, där Bromma och Hässelby-Vällingby ingår. Det är omkring 1000 fler än åren 2014, 2015 och 2016.

– Inbrottsstatistiken sjunker i Sverige i stort, men i Stockholm ökar det, sa Anders Göranzon.

Få inbrott klaras upp – nu vill Vällingbypolisen storsatsa

Frågorna till de båda polismännen kom i rask takt från både publiken och politikerna själva. Ordförande Cecilia Obermüller (MP) frågade vad stadsdelen kan göra för att hjälpa polisen. Anders Göranzon bad att få återkomma.

När StockholmDirekt ringer honom nästa dag svarar han:

– Vi skulle kunna försöka samverka mer och försöka hitta gemensamma punkter där vi kan hjälpa varandra. Kanske kan vi samarbeta mer operativt när det kommer till inbrotten, att stadsdelen kan organisera volontärer till exempel.

Drog igång valrörelse

Efter den öppna frågestunden inleddes mötets beslutande del. När verksamhetsberättelsen för 2017 skulle klubbas var flera politiker sugna på att visa att det är valår. Alliansen ville gärna poängtera att de inte var nöjda med hur den rödgröna majoriteten skött styret. Liberalerna påpekade att de anser att Bromma har ett problem med förskolorna där barngrupperna växer.

– När Alliansen styr är det mot ett Stockholm i världsklass och när rödgrönsrosa styr är det ett "race to the bottom", sa Per Hammar som nog var väldigt nöjd med den formuleringen – eftersom den återkom tre gånger.

– Ja, nu är valrörelsen igång. Vi delar inte samma bild. Vi får väldigt goda betyg, föräldrar är nöjda med förskolorna och folk mår bra. Det går bra, svarade Cecilia Obermüller.

Polisområde Stockholm nord

Består av polisområdena:

Norrtälje – Norrtälje
Täby – Täby, Danderyd, Vallentuna, Österåker, Vaxholm
Solna – Solna och Sundbyberg
Sollentuna – Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna
Järfälla – Järfälla och Upplands-Bro
Rinkeby – Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta
Vällingby – Vällingby-Hässelby, Bromma, Ekerö

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kravet: Stoppa bostadsplanerna i Mariehäll

770 nya lägenheter ska klubbas imorgon När 770 nya lägenheter ska klubbas i Mariehäll blir avsaknaden av skolplatser återigen en het fråga som splittrar politikerna.tisdag 22/5 16:17

Högt söktryck – nu byggs Blackan ut

Allt fler elever ska kunna komma in på populära skolan Fler blivande gymnasieelever ska få möjlighet att komma in på sina förstahandsval. Nu byggs populära Blackebergs gymnasium ut så att ytterligare 400 elever ska få plats.tisdag 22/5 11:32