Tidskrävande. Polisen lägger ner mycket tid och resurser på att flytta bilar som står på så kallade bilmålvakter. Foto: Jannie Flodman

Polisen vill ha hjälp att komma åt bilmålvakter

Tidskrävande och kostsamt. Polisen i Stockholm lägger ner stora resurser på att flytta bilar som står skrivna på bilmålvakter. Nu vill de ha mer hjälp från Stockholms stad.

  • Publicerad 06:12, 10 jul 2017

Det pågår ständigt en diskussion om polisens resurser. Och en arbetsuppgift som snor mycket tid från polisen i Stockholm är att flytta bilar som står skrivna på så kallade bilmålvakter.

”Bilmålvaktslagen” gör det möjligt för polis och kommun att flytta fordon vars ägare har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter.

Sedan lagen infördes har polisen i Stockholm flyttat över 1 400 fordon. Samtidigt har Stockholms stad bara flyttat cirka 92 bilar.

– Man önskar att det fanns ett större samarbete, det skulle gynna alla. Kommunen skulle kunna hantera det här på samma sätt som polisen gör, säger Magnus Walitalo, som jobbar med flyttade bilar i Farsta lokalpolisområde.

LÄS ÄVEN: Polisen: Här är gängkrigen bakom morden i Söderort

Han menar att polisen lägger mycket resurser på handläggning och att förklara för fordonsägare att den som står skriven på bilen måste hämta ut den.

Han säger också att det kostar pengar att bärga bilar, ha dem på uppställningsplatser och sedan eventuellt sälja eller skrota bilarna.

Finns inte resurser

På vissa lokalpolisområden har man till och med slutat att jobba aktivt med att flytta bilar för att det inte finns tillräckligt med resurser.

– Vi har haft arbetet på paus sista tiden eftersom vi inte haft resurser för att sköta det administrativa arbetet, säger Erika Frisell på polisen i Skärholmen.

LÄS ÄVEN: DEBATT: "Oroväckande att polisen lägger ner satsning mot gängkriminalitet"

Så vad ligger bakom de ojämlika siffrorna? Byråkratiskt krångel, menar staden.

Tidigare har det varit så att när en p-vakt upptäckt en felparkerad bil har hen varit tvungen att ringa till Stockholms trafikkontor. Staden har då kontaktat Transportstyrelsen för att se om ägaren haft mer än 5 000 kronor i böter.

– Fram tills för bara cirka två månader sedan var vi tvungna att sitta i samma telefonkö som allmänheten. Det kunde dröja 45 minuter, säger Karin Hebel, som är chef på tillståndsavdelningen på trafikkontoret.

Fått insyn

Nu har staden fått insyn i Transportstyrelsens system, något som polisen har haft från början.

Och fler förbättringar är på gång.

– Nu undersöker Transportstyrelsen ihop med oss, SKL och Malmö och Göteborgs kommun hur de kan göra så att p-vakterna kan se direkt i sin dator om ägaren till en bil har mer än 5 000 i skulder. Då är det riktigt bra, men vi är inte framme där än. Det hoppas vi kunna dra i gång under nästa år.

LÄS ÄVEN: Stadens nya stränga order mot fulparkerare: Lappa direkt!

Bilmålvaktslagen

2014 gjordes en ändring i lagen som möjliggör för polis och kommun att flytta bilar vars ägare har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter.

Lagen ska göra att man kommer åt så kallade bilmålvakter, personer som, oftast mot betalning, står skrivna på flera bilar som de själva inte använder.

Bland de lokalpolisområden i S­tockholm som har flyttat flest
bilar finns Rinkeby, Norrmalm och Farsta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.