FLYTT. Problemet med illegala båthamnar flyttar runt. Matti Rönngvist, kommunpolis i Bromma, vill att ett bredare grepp ska tas. Foto: Mikael Andersson

Polisen vill se krafttag mot olovliga båthamnar

Problemen med olovliga båthamnar i Bromma flyttar vidare. Sedan flera månader finns en ny olovlig båthamn på Kärsön. "Vi känner igen båtarna", säger Brommas kommunpolis.

  • Publicerad 17:02, 14 maj 2020

På norra sidan av Nockebybron ligger det sedan många månader några båtar förankrade. De tillhörde de olagliga båthamnarna som tidigare funnits på andra håll i Stockholm, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

– Vi känner igen båtarna. När de kördes iväg från Årsta så hamnade de på olika håll. Nu har vi haft flera ärenden i Bromma och då har de dragit ner mot Nockebybron, säger han.

Rivningslokal i Johannesfred tillhåll för kriminella

Kronofogden avlägsnande den olovliga båthamnen i Minneberg i januari och det var i samma veva som båtarna dök upp på Kärsön.

– De åker runt. Vi jagar från Bromma och de hamnar på Kärsön. Det är förstås ohållbart, vi kan inte lägga resurser i den omfattningen, säger han.

Ny olovlig båthamn i Blackeberg

Bosättningar som den på Kärsön tenderar att dra till sig annan problematik också, menar polisen. Vid vissa, som den som funnits i Johannesfred, har mycket stöldgods samlats. De kan också generera skräp och föroreningar.

– De förbrukar många bilbatterier för att få ström till båtarna och de hamnar inte på återvinningen, utan ofta släpps de bara ner i vattnet, säger Matti Rönnqvist.

Bredare grepp

För att tackla problemet måste ett det tas ett bredare grepp, där polis, kommun och Kronofogden samverkar, menar han.

– Frågan är komplex för det här är deras boende. De upphör inte att existera för att flyttar. Det måste kopplas in flera led i det här, säger han.

Men med rådande lagstiftning hamnar problemet i Kronfogdens hög av ärenden – och polisen står ganska handfallen.

– Många har en övertro på polisens möjligheter och tror att vi kan bara kan åka dit och säga att de inte får bo där, knyta loss båten och skjuta bort den. Men så funkar det inte, säger han.

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt