Trygghetsfokus. Kommunpolisen Julia Larsson arbetar för att öka tryggheten på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén

Polisen vill stänga av Stureplan för trafik

Spärra av stora delar av Stureplan för trafik nattetid under helgerna. Det föreslår Östermalmspolisen som en av flera åtgärder för att öka tryggheten i området.

  • Publicerad 19:35, 18 okt 2018

Vi träffar kommunpolisen Julia Larsson i samband med ett möte med säkerhetsstrategen Said Kanni på Östermalms stadsdelsförvaltning på Karlavägen. De båda har en ständigt pågående dialog och i dag ska det praktiska inför en kommande trygghetskonferens avhandlas.

Just tryggheten är en av de högst prioriterade frågorna och ett av Östermalmspolisens fokusområden. Som exempel på en av de mer lyckade insatserna nämner Julia Larsson sommarens avspärrningar vid Stureplan.

– De gjorde stor skillnad och skapade ett lugnare klimat för polis, ordningsvakter och restaurangpersonal, säger hon.

Polisen stänger av all biltrafik vid Stureplan

Det var under tre helger som stora delar av Stureplan spärrades av för trafik nattetid. Syftet var att öka tryggheten både för boende och restaurangpersonal i det krogtäta området. Nu vill Julia Larsson göra avspärrningarna permanenta eftersom hon menar att försöket gav en tydligt positiv effekt.

– Vi ville bland annat göra det svårare för bilburna kriminella att uppehålla sig i kvarteren, men det handlade också om en trafikfarlig situation som behövde åtgärdas. Det är ofta trafikkaos på platsen, vilket bidrar till att bilister många gånger bryter mot trafikreglerna genom att till exempel åka upp på trottoarerna för att komma fram.

Hoppas på snabbt beslut

Polisen har för avsikt att ta upp ärendet med trafiknämnden i Stockholms stad.

– Det är en stor fråga så det kommer att ta tid innan den kan klubbas, men vi hoppas på ett beslut så snart som möjligt, säger Julia Larsson.  

Polisen lovar jobba för tryggare Stureplan

I nuläget går det inte att prata om tryggheten på Östermalm utan att också nämna den så kallade pistolrånaren. Sedan i somras har sex personer i området kring Karlaplan hotats med pistol och rånats på sina smycken och klockor. Julia Larsson berättar att de ännu inte har någon misstänkt och uppmanar allmänheten i stadsdelen att vara extra uppmärksam.

– Vi tycker inte att det finns anledning att vara rädd, men var vaksam när någon går efter dig och håll koll på vem du släpper in i trapphuset, säger hon och tillägger att den som har tips är välkommen att ringa 114 14.

– Vi hoppas på ett snart uppklarnande, säger hon.   

Pistolrånare härjar på Östermalm

Trygghetsfokus. Kommunpolisen Julia Larsson arbetar för att öka tryggheten på Östermalm. Foto: Sacharias Källdén

Östermalmspolisens tre fokusområden

Trygghet på offentlig plats

Här ingår avspärrningarna på Stureplan som en del i arbetet för att öka tryggheten. Ett annat exempel är de trygghetsvandringar som arrangeras tillsammans med lokala aktörer för att se vad som kan göras för att stärka tryggheten i ett specifikt område. Förra året gick vandringen i Humlegården, nu under hösten är det ett område kring Östermalmstorg som ska tryggas.

Inbrott i bostad

Den inbrottsvåg som märkts i hela Stockholmsregionen har också drabbat Östermalm. Nu arbetar polisen med att informera äldre om hur de kan förebygga inbrott och bedrägerier. Stockholms stad öppnade för några veckor sedan även ett informationscenter för seniorer på Bo Bergmansgata. Grannsamverkan är ytterligare ett verktyg för att främja brott.

Ungdomar relaterat till droger

Även unga på Östermalm använder droger. Polisen gör bland annat särskilda insatser i samband med lov då de är ute och pratar med stadsdelens unga. De har även utvecklat samarbetet med fältassistenterna och bevakar de skojsrejv som förekommer i Norra Djurgårdsstaden sommartid.