Foto: Sara Ringström

Polisens arbete med Fittjafallet får kritik

En intern rapport konstaterar att utredningen om den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja 2016 var bristfällig. Polisen arbetade för långsamt och brast i sin dokumentation.

  • Publicerad 16:13, 10 jan 2020

Under eftermiddagen släppte polisen sin internrapport i det uppmärksammande fallet med gruppvåldtäkten i Fittja.

Rapporten, som är 43 sidor lång, visar bland annat polisen inte agerade tillräckligt snabbt med sina förhör och att sättet som förhören gjordes på inte var tillräckliga. Rapporten konstaterar också att andra delar av förundersökningen, som rekonstuktionen av händelsen, inte hade skett tillräckligt bra. Dokumentationen hade inte heller varit tillräcklig.

Idag har även rikspolischef Anders Thonberg beslutat att polisen ska vidta de åtgärder som rapporten rekommenderar gällande brottsförebyggande arbete, utredning och lagföring samt service.

Resultatet av rapporten kommer inte att påverka utgången av rättegången eller leda till att utredningen återupptas.

Greps 2017

Det var sommaren 2017 som tio män greps misstänkta för att ha våldtagit en kvinna i Fittja. Själva händelsen ska ha ägt rum i ett trapphus i augusti 2016. Fem av männen åtalades men friades i december 2017.

Polisens utredningsarbete fick under rättegången mycket kritik.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, sa ansvarig domare Erica Hemtke när hon avlade domen i december 2016.

Polisen kritiserades bland annat för att de utredde fel trappuppgång under tio månader och därför kan ha missat viktiga fynd. De misstänkta gärningsmännen ska ha identifierats på felaktigt sätt och polisens arbete ska inte ha dokumenterats ordentligt, konstaterade tingsrätten.

Utredningen anmäldes även till Justitieombudsmannen som dock valde att inte ta upp fallet.

Informella kontakter

Ett till område där internrapporten anser att polisen kunde förbättra sitt arbete handlar om brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten. Det ingår i polisens arbete, men är skilt från själva utredningen.

I det här fallet hade en polis haft telefonkontakt med målsäganden och dessutom skjutsat henne till terapi flera gånger, med syfte att skapa förtroende. Då finns risk för mindre objektiva utredningar, samt att viktiga uppgifter lämnas i informella sammanhang och inte dokumenteras. Det talar för att Bops roll borde tydliggöras inför framtida utredningar, enligt rapporten.  

Fem åtalade män frias från gruppvåldtäkt i Fittja

Våldtäktsanklagade männen i Fittja: ”Vi är redan dömda”

JO kan granska förundersökningen i omtalade våldtäktsfallet i Fittja