Polisens hembesök har lugnat ner Flemingsberg

Unga kriminella från Alby och Vårby i en skola i närheten av Flemingsberg. I början av hösten skjuts tre ungdomar med koppling till skolan – en från varje ort – i vad polisen tror är konflikter om knarkrevir. Sedan dess har polisen lyckats kyla ner konflikten, men utredningen haltar.

  • Publicerad 16:48, 20 nov 2018

Ebba Bååts väg i Flemingsberg den 11 september: En 16-årig kille från Alby skjuts i armen. Istället för att ta sig till Huddinge sjukhus tio minuters promenad bort tar han sig hem till Alby. SL:s övervakningskameror fångar honom på bild 30 minuter efter skottlossningen.

Händelsen blir startskottet för en rad skjutningar under några intensiva veckor i och runt Flemingsberg. Den 14 september skjuts en 15-årig kille från Vårby i benet vid Sjödalsgymnasiet i centrala Huddinge. Den misstänkta flyktbilen hittas strax därefter av polis i Flemingsberg. Det är en bil som brukar användas i områdets kriminella kretsar. Dagen efter sprängs en handgranat vid en fritidsgård i Visättra. Den 1 oktober skjuts en 17-årig kille från Flemingsberg utanför fritidsgården i Flemingsbergs centrum, också i benet.

Tre unga killar från tre olika områden, två går i samma gymnasieskola i Huddinge och den tredje bor i närheten.

– Ungdomar från alla tre områden går i den skolan. Vår hypotes är att det handlar om narkotikaaffärer, att de från Flemingsberg tycker att det här är deras revir och att de från Alby och Vårby har sålt narkotika på fel mark, säger Ulf Sundström som leder polisutredningen kring skjutningarna.

Tre skjutningar som polisen tror är sammankopplade inträffade i Flemingsberg mellan den 11 september och 1 oktober. Foto: Google maps (bearbetad)

Saknar vittnen

Men trots att polisen tycker sig ha en hyfsat klar bild av vad som har inträffat haltar utredningen.

– Vi saknar vittnen som ställer upp med det de verkligen har sett. De som har skjutits vill inte säga något och inte deras kompisar heller. Det ingår i den kriminella kulturen. Man pratar inte med polisen, utan vill sköta det själva. Men det finns andra vittnen som bör ha sett mer än vad som kommit oss till handa.

Polisen eftersöker bland annat en taxi-chaufför som ska ha befunnit sig vid Ebba Bååts väg i samband med skjutningen och en lastbilschaufför vid Shell i Huddinge centrum som ska ha sett bilen som skytten vid Sjödalsgymnasiet kom i.

Hembesök hos föräldrar

Sedan ett par veckor tillbaka har polisen dragit ner på sin närvaro i Flemingsberg eftersom läget har blivit betydligt lugnare. Enligt polisen är en av anledningarna deras satsning på hembesök hos ungdomar som har befunnit sig i kriminella miljöer.

– Det har haft väldigt bra effekt. I flera fall har föräldrarna inte känt till vilka kompisar deras barn har haft och vad de har ägnat sig åt. De har fått upp ögonen för det och många har vänt sig till kommunen för stöd och för att få till en förändring. Tillsammans med de åtgärderna och vår ökade närvaro har det också blivit lugnare och bättre läge i Flemingsberg, säger Manne Jönsson, polischef i Huddinge.

Bland annat har en person omhändertagits av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga.

Den särskilda insats som polisen påbörjade med anledning av oroligheterna i slutet av september har nu avvecklats och en del av Huddingepolisens resurser har istället flyttats till Segeltorp där Shayan Gaff sköts till döds i slutet av oktober. Polisen tror att Shayan Gaff sköts av misstag och att den egentliga måltavlan var någon i de kriminella miljöerna.