Kurvan vände. Jämfört med förra året har inbrotten sjunkit med 50 procent. Foto: Mostphotos

Polisens insatser fick inbrotten att minska

Under 2017 och början av 2018 var det tätt mellan bostadsinbrotten på Mälaröarna. Men det senaste året har de anmälda fallen minskat kraftigt – efter lyckade polisinsatser.

 • Publicerad 01:15, 9 sep 2019

Man ska alltid tänka brottsförebyggande för sig själv och ha grannsamverkan.

De flesta typer av brott går i vågor av olika anledningar. Ibland går de upp, ibland ner. När det gäller bostadsinbrott på Mälaröarna pågår just nu en positiv trend.

Under några år steg kurvan stadigt och peakade 2017. Då anmäldes 64 bostadsinbrott i kommunen, den högsta siffran på många år. Samma nivå höll i sig en bit in på 2018. Enbart i januari förra året anmäldes 17 bostadsinbrott i kommunen, den högsta månadsnoteringen på många år.

Men sedan vände kurvan plötsligt. Under andra halvåret 2018 anmäldes endast nio bostadsinbrott. Och sedan dess har inbrotten legat på en relativt låg nivå. Hittills i år har anmälningarna sjunkit med 50 procent jämfört med samma period förra året.

Anledningen är lyckade polisinsatser, berättar Anna Freij, Ekerös kommunpolis.

– När vi hade den här toppen tidigare tog vi krafttag och gjorde insatser. Då gjordes gripanden och därmed försvann många av inbrotten, säger hon.

Enligt Anna Freij behöver det inte vara särskilt många gripanden, det kan räcka med att en liga sprängs för att problemet ska försvinna i ett område.

– Det kan ju vara en och samma liga bakom flertalet inbrott.

I en del av fallen har det rört sig om utländska grupperingar. Och då ser svensk polis till att etablera kontakter med berörda länder för att gemensamt få bukt på problemet genom att arbeta brottsförebyggande på ett mer strategiskt och långsiktigt sätt.

Att bostadsinbrotten minskar är även en tydlig trend i hela länet.

Så man kan känna sig trygg nu då?

– Det sker ju ändå inrott, så man ska ju inte tänka att det inte händer mig bara för att statistiken går ner. Man ska alltid tänka brottsförebyggande för sig själv och ha grannsamverkan och hjälpa varandra, men risken att drabbas är något mindre, säger Anna Freij.

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt