Kurvan vände. Jämfört med förra året har inbrotten sjunkit med 50 procent. Foto: Mostphotos

Polisens insatser fick inbrotten att minska

Under 2017 och början av 2018 var det tätt mellan bostadsinbrotten på Mälaröarna. Men det senaste året har de anmälda fallen minskat kraftigt – efter lyckade polisinsatser.

  • Publicerad 01:15, 9 sep 2019

Man ska alltid tänka brottsförebyggande för sig själv och ha grannsamverkan.

De flesta typer av brott går i vågor av olika anledningar. Ibland går de upp, ibland ner. När det gäller bostadsinbrott på Mälaröarna pågår just nu en positiv trend.

Under några år steg kurvan stadigt och peakade 2017. Då anmäldes 64 bostadsinbrott i kommunen, den högsta siffran på många år. Samma nivå höll i sig en bit in på 2018. Enbart i januari förra året anmäldes 17 bostadsinbrott i kommunen, den högsta månadsnoteringen på många år.

Men sedan vände kurvan plötsligt. Under andra halvåret 2018 anmäldes endast nio bostadsinbrott. Och sedan dess har inbrotten legat på en relativt låg nivå. Hittills i år har anmälningarna sjunkit med 50 procent jämfört med samma period förra året.

Anledningen är lyckade polisinsatser, berättar Anna Freij, Ekerös kommunpolis.

– När vi hade den här toppen tidigare tog vi krafttag och gjorde insatser. Då gjordes gripanden och därmed försvann många av inbrotten, säger hon.

Enligt Anna Freij behöver det inte vara särskilt många gripanden, det kan räcka med att en liga sprängs för att problemet ska försvinna i ett område.

– Det kan ju vara en och samma liga bakom flertalet inbrott.

I en del av fallen har det rört sig om utländska grupperingar. Och då ser svensk polis till att etablera kontakter med berörda länder för att gemensamt få bukt på problemet genom att arbeta brottsförebyggande på ett mer strategiskt och långsiktigt sätt.

Att bostadsinbrotten minskar är även en tydlig trend i hela länet.

Så man kan känna sig trygg nu då?

– Det sker ju ändå inrott, så man ska ju inte tänka att det inte händer mig bara för att statistiken går ner. Man ska alltid tänka brottsförebyggande för sig själv och ha grannsamverkan och hjälpa varandra, men risken att drabbas är något mindre, säger Anna Freij.

Man anhållen för människorov i Stenhamra släpps

Nyheter Åklagaren: "Han är fortsatt misstänkt" Det grova rån som skulle ha skett i Stenhamra i söndags utreds nu som ett människorov. Enligt åklagaren ska det röra sig om två gärningsmän.onsdag 22/1 16:22

Lokala bryggare öppnar bryggeri ihop

Nyheter Fixar pop-up pub med lokala öl Adelsö bryggeri och Nordic kiwi brewers gör gemensam sak och öppnar brygghus på Ekerö. Till sommaren ska allmänheten kunna komma och testa de lokala ölen.onsdag 22/1 12:05

Hon vill sätta Idélabbet på Pokémonkartan

Nyheter Vädjar till spelare att nominera lokalen Idélabbet i Ekerö centrum borde bli ett pokéstopp på kartan i Pokémon go. Det tycker idécoacherna som nu vädjar till de på hög nivå i spelet att nominera platsen.tisdag 21/1 16:59