Polisens löfte: Vi ska synas mer på Mälaröarna

Extra krafttag ska tas mot ungdomsbrottslighet och narkotikabruk. Och fler poliser ska synas på gatorna. Så lyder kommunens och polisens gemensamma medborgarlöfte.

  • Publicerad 01:15, 8 apr 2019

Vi ska ha ögonen öppna och sätta in tidiga insatser.

Medborgarlöftet är ett samarbetsavtal och en del av polisens långsiktiga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och gäller från polis och kommun gentemot medborgarna. Löftet utgår ifrån medborgardialoger, medarbetardialoger, samverkansdialoger och brottsstatistik som tillsammans utgör en lokal lägesbild.

För Ekerös del ligger fokus den här gången på bland annat ungdomsbrottslighet och narkotikabruk.

– Vi kommer att så tidigt som möjligt försöka identifiera unga missbrukare, både säljare och brukare, säger Elise Berlin, Ekerös kommunpolis.

Hur ska det gå till?

– Genom att jobba med skolorna och alla som har med ungdomar att göra. Alla har ju en skyldighet att anmäla när vi ser att någon far illa. Vi ska ha ögonen öppna och sätta in tidiga insatser.

LADDA NER VÅR APP: Iphone eller Android

Även trafikförseelser och skadegörelse nämns som prioriterade områden. Förhoppningen är nu även att fler uniformerade poliser kommer att synas i kommunen framöver.

– Vi får ganska många nya poliser till lokalpolisområdet. Många är visserligen aspiranter så det kommer dröja ett tag innan de är helt självgående. Men vi ser ljuset i tunneln, säger Elise Berlin.

Fler vuxna ska synas

Andra gemensamma mål är ökad vuxennärvaro ute på kvällar och helger, att prioritera ungdomsutredningar och att öka medvetenheten om trafiksäkerhet hos barn.

Nyligen skrev kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) under medborgarlöftet tillsammans med polisen.

– Min förhoppning är att detta medborgarlöfte kommer öka tryggheten för Ekerö kommuns medborgare och samtidigt utöka det redan goda samarbete som finns mellan polis och Ekerö kommun samtidigt som vi kommer få se fler uniformerade poliser på våra gator, säger Adam Reuterskiöld (M) i ett pressmeddelande.

Enligt lägesbilden känner invånarna även en viss otrygghet gällande inbrott, även om Mälaröarna i hög grad är förskonade från den typen av brott.

Under året kommer arbetet med medborgarlöftena att utvärderas kontinuerligt och kommer även att kommuniceras till medborgarna via polisens och kommunens digitala plattformar för att medborgarna efterhand ska kunna följa hur arbetet går.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15