OLAGLIGT. Från och med i dag kommer de som grillar inte komma undan med en tillsägelse längre. Foto: Anna Rönnqvist

Polisens nya giv: anmäla grillare

Mängderna av stockholmare som trotsar eldningsförbudet och tänder sina grillar har fått Stockholmspolisen att se rött. Nu tar de i med hårdhandskarna.

  • Publicerad 16:36, 24 jul 2018

Den ihållande extremhettan har fått parkerna i Stockholm att snarare likna uttorkade savanner än grönområden. Men trots det rådande eldningsförbudet, som innebär att något så tillsynes oskyldigt som att bruka en engångsgrill faktiskt är olagligt, fortsätter det att grillas runt om i stans parker. Något som fått polisen att sätta hårt mot hårt.

– Läget är så pass allvarligt att vi nu fokuserar våra resurser och aktivt kommer att gå ut och rapportera alla som bryter mot förbudet. Tidigare har vi kanske nöjt oss med en tillsägelse och sett till att grillen eller elden släcks, men från och med denna vecka kommer vi att upprätta anmälningar, säger kommissarie Heléna Johannesson, Södermalmspolisen, och fortsätter:

– Att det råder förbud kan inte ha undgått någon vid det här laget. Tyvärr behöver vi rikta resurserna hårdare nu för att undvika olyckor.

Polisen kokande arg på Stockholms grillare

Att slänga på några korvar på en engångsgrill i dagsläget är att göra sig skyldig till brott mot lagen om skydd mot olyckor, vilket straffas med böter. Men hur mycket notan kan landa på, är det ingen som vet. Det är upp till åklagarmyndigheten att avgöra. Men varken i Stockholm eller Göteborg kan någon uttala sig om vilken summa som vore lämplig eftersom ingen, åtminstone vid en snabb slagning, tycks ha straffats för det förut.

"Saknas praxis"

Det innebär att de första som nu rapporteras för olovlig grillning kan få det extra hett om öronen – och dras hela vägen till domstol.

– Det finns ingen praxis eller några rekommendationer från riksåklagaren vad jag känner till eftersom det är så oerhört sällsynt. En åklagare får inte själv hitta på en summa utan då måste man låta domstolen avgöra det i första hand, säger chefsåklagare Per-Erik Rensell i Göteborg.

Vanligaste felet med engångsgrillar

Peter Lundkvist, överåklagare i Stockholm, instämmer.

– Jag har aldrig hört talas om att det här brottet lagförts tidigare. Jag är inte helt insatt i det här området men mycket talar starkt för att man skulle behöva väcka åtal eftersom det inte finns någon stabil domstolspraxis.

Direktivet att aktivt rapportera de som olovligt grillar gäller generellt för polisen i hela Stockholmsområdet.

Detta gäller! Du får inte:

✓ Grilla i skog och mark eller på allmän plats. Inte ens på en byggd grillplats eller på en engångsgrill.

✓ Använda spritkök och eller andra öppna lågor.

✓ Angöra brasor, varken på din eller någon annans tomt.