Stockholmpolisens nya helikoptermodell används bland annat av US Navy. Foto: Flickr/M_W_

Polisens nya helikoptermodell mer högljudd än någonsin

Upplever du störande helikoptersurr i ditt område? Det behöver inte bero på att det är extra mycket brottslighet där du bor, utan att surret helt enkelt blivit högre. Möt polisens nya dånande värstingmodell - Bell 429.

  • Publicerad 18:08, 21 sep 2016

Ingen vore gladare än mig om det gick att flyga helikopter i tystnad

Tillhör du dem som konfunderad och irriterad ställer dig frågan: hur kommer det sig att det flyger så mycket polishelikoptrar just i mitt område? Då är du inte ensam. Boende i flera olika stadsdelar runt om i Stockholm diskuterar nämligen samma sak i sina respektive bostadsområdesgrupper på sociala medier. Men är det verkligen så att någon viss stadsdel är särskilt drabbad?

Läs även Hur ofta flyger polisen över Bagis?

Enligt Göran Ranestam, chef på polisens helikopterbas, förs ingen statistik över var i stan som helikopterna rör sig – det skulle helt enkelt inte gå. Helikoptrarna används frekvent över hela stan, eftersom de är ett mycket effektivt medel när det gäller att lokalisera försvunna personer eller jaga fatt i brottslingar på rymmen.

– Men jag har inte känslan av att vi exempelvis skulle vara ute på särskilt mycket jobb i till exempel Hökarängen, det är ganska jämnt fördelat över större delen av Stockholmstrakten. Om det är några som är särskilt drabbade skulle det i så fall vara de som bor i Älvsjö eller norr om Valhallavägen, säger Göran Ranestam.

En stor del av Stockholms luftrum kontrolleras av Bromma flygplats. När polishelikoptrarna, som är baserade på Arlanda, ska ta sig in på uppdrag i innerstan kan det i bland hända att de tvingas "hänga" i luften norr om Valhallavägen eller Älvsjö - för att invänta klartecken från Bromma. Om det är några boende som med rätta kan klaga på frekvent helikopterflax är det alltså dem.

Så hur kommer det sig då att boende på andra platser runt om i staden upplever att det är särskilt mycket surr i just deras område?

– Det kan vara så att vi befinner oss i en stadsdel tre gånger på en vecka och då upplevs det som att vi är där ofta eller "nu är de här igen", även om det var flera månader sedan sist. Det kanske kan upplevas som mer än vad det är, tror Göran Ranestam.

Nya modellen ett riktigt värstingpaket

Något som däremot skulle kunna vara orsaken till att helikoptersurret upplevts som särskilt störande under den senaste tiden är att polisen sedan årsskiftet använder sig av en ny helikoptermodell - Bell 429. I jämförelse med den tidigare modellen, Eurocopter 135, är den ett riktigt värstingpaket. Den har bättre sensorer och bättre kamerautrustning – och är dessutom både snabbare och mer uthållig än sin förlaga. Men den har en enerverande nackdel.

– Tyvärr så låter den mer än förra modellen, det blir högre volym helt enkelt. Vi försöker flyga så högt som möjligt för att inte störa, men vi kan sällan flyga på högre höjd än 450 meter på grund av trafiken till Arlanda. Så det är klart att det låter, säger Göran Ranestam.

Hittills i år har polisflyget i Stockholms län befunnit sig i luften under totalt 919 flygtimmar, fördelade på 952 uppdrag. Tack vare flygningarna har man hittat 28 försvunna personer och även bidragit till att 65 personer kunnat gripas för brott.

– Visst låter det om helikoptrarna, men det kanske man får ta. Ingen vore gladare än vi om det gick att flyga helikopter i tystnad, tro mej, skrattar Göran Ranestam.

Ny hundrastgård i Årstaskogen dröjer

Nyheter Oklart var den ska ligga Hundägare i Årsta har tröttnat på att vänta på den nya hundrastgården som ska byggas i Årstaskogen. Det är fortfarande oklart var gården ska ligga.tisdag 15/10 19:30

Här är planerna för Slakthusområdets första kvarter

Nyheter Nya skisser – nu ska medborgarna tycka till om planerna Slakthusområdets första nya kvarter är nu ute på samråd.tisdag 15/10 17:36