Lovar. Ett av polisens medborgarlöften är att synas mer på torget i Hässelby gård. Samtidigt får det förebyggande arbete stryka på foten när det fattas personal. Kommunpolis Håkan Thor(t v) tillsammans med Tommy Stiernerlantz. Foto: Mikael Andersson

Polisens satsning mot gängkriminaliteten läggs på is

Vällingbypolisen har ont om folk och ont om pengar. Nu läggs satsningarna mot gängkriminaliteten på is.

  • Publicerad 19:39, 16 maj 2017

Det saknas poliser i Västerort. Vällingbypolisen är knappt hälften så många som de borde vara för att hinna med allt de ska göra. Nu när sommarens semestrar närmar sig blir det ännu tuffare. För medborgarna i Hässelby-Vällingby betyder det färre poliser ute på stan och satsningen "Jason" mot gängkriminaliteten läggs på is. Hässelby tidning har tidigare berättat om insatsen "Jason" som haft totalt fokus på gängen i Västerort och frihetsberövat åtta personer. Men nu räcker inte resurserna till.

LÄS MER: Fem gripna efter polisinsats mot gängkriminalitet

Vad blir konsekvensen av detta?

– Vi lämnar arenan fri för de kriminella och sen får vi en ganska lång startsträcka när vi ska komma igång igen, säger Johan Svanfeldt som arbetat på Vällingbypolisen i 17 år.

OM man kommer igång igen vill säga. Det är i nuläget mycket oklart om "Jason" återkommer i höst.

– Med de resurser som vi har nu kommer vi inte kunna fortsätta att jobba exakt så i höst. Vi kommer att jobba förebyggande på något sätt men jag kan inte svara på hur det kommer att se ut än, säger Lennart Paulsson, lokalpolisområdeschef i Vällingby.

Hänger på sommaren

Enligt Paulsson hänger det på hur sommaren blir och hur mycket övertid som krävs för att täcka behoven. Fokuset på gängkriminaliteten har till stor del byggt på att luckor i den ingripande verksamheten har täckts upp av andra poliser genom övertid. Men eftersom Vällingbypolisen redan nu har förbrukat en stor del av övertidsbudgeten är det inte realistiskt att tänka att det blir så även i höst. Samtidigt säger Lennart Paulsson att långsiktighet är jätteviktigt i det förebyggande arbetet.

– Vi kan inte trolla med knäna. Vi pratar om att vi vill ha långsiktighet men vi har inte uthålligheten eftersom vi är för få, säger Johan Svanfeldt.

Vällingbypolisen ingår i polisområde Stockholm Nord och där fördelas resurserna utifrån behoven i de olika lokalpolisområdena. Enligt Patrick Ungsäter, chef för polisområde Nord, är det inte klart än hur fördelningen kommer att se ut till hösten.

Lennart Paulsson menar att det inte är orealistiskt att Vällingby får extra resurser från polisområdet eller regionen till hösten. Men han är inte är säker. Vällingby räknas som ett utsatt område till skillnad mot Rinkeby som också ingår i polisområde Nord och är ett särskilt utsatt område. Så även om den lokala lägesbilden i Vällingby skulle visa att det behövs insatser som "Jason" kan det då ställas mot ett ännu större behov i Rinkeby.

LÄS MER: Civil personal ska lösa polisbristen i Västerort

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stockholm tar fram nytt regelverk för elscootrar

Nyheter ✓Planen för att hålla ordning ✓Hellden (MP): " Gör vad vi kan för att det inte ska skapa problem" Våren står för dörren och i samband med det spås det ske en explosion i antalet elscootrar i Stockholm. Staden arbetar nu med en plan för att det nya färdmedlet ska fungera i stadsmiljön.söndag 24/3 20:00

Brand rasar i Grimstaskolan i Upplands Väsby

Nyheter Misstänks vara anlagd – ska ha startat i fläktrummet Det brinner kraftigt i Grimstaskolan i Upplands Väsby. Enligt uppgift har räddningstjänsten fyra stationer och 30-35 brandmän på plats för att bekämpa branden, som misstänks vara anlagd.söndag 24/3 19:58