PAR. Martin Lazars PRA-projekt är numera ett stående koncept hos polisen i Botkyrka. Foto: Sara Ringström

Polisens ungdomsprojekt går på export

Polisen i Göteborg tar efter Botkyrka i sitt arbete mot gängvåld och upptrappningen av våldsbrott. Kommunpolisen Martin Lazar i norra Botkyrka påbörjade projektet för två år sedan - och ser redan resultat.

  • Publicerad 18:11, 7 mar 2019

"Vi har kunnat kväva rekryteringen"

För två år sedan startade ett unikt projekt i Botkyrka med mål att förändra relationen mellan kommunens unga och blåljuspersonal. Nu ska konceptet börja användas i Göteborg, Hisingen och Västra Frölunda, samt i Kungälvs kommun på västkusten.

Martin Lazar, kommunpolis i norra Botkyrka, kom på idén.

– Det tog ett år att få till projektet, och jag har slitit hårt för att skapa en känsla i gruppen och få alla att haka på, säger han.

Målet med PAR-konceptet (Polis, ambulans och räddningstjänst) är att bygga en relation till kommunens unga, och på så sätt få stopp för stenkastning och vandalisering mot blåljuspersonal på gatan.

I satsningen möter 1 000 ungdomar polis, ambulanspersonal och räddningstjänsten varje år i samband med att de blir straffmyndiga. Elever från Botkyrkas högstadieskolor får lära sig vad det innebär att bli straffmyndig och får också ställa frågor, till exempelvis Martin Lazar.

Gör enkäter

Alla ungdomarna får göra en enkät före - och en efter – mötet.

– Då visar vi en situation och för ett samtal med ungdomarna där de får avgöra hur polisen ska hantera en situation. Då kommer de ofta själva fram till att det är rätt att polisen gör som de gör. Det är den största förändringen, vi ser att de ser våra arbetsroller tydligare, säger Martin Lazar.

Men det handlar inte bara om att lära ut om yrkena. Målet är att skapa en långvarig relation.

– Vi lägger mycket tid på att ha ett samtal och nå fram. Vi vill ge dem en ärlig chans att lära känna sina lokala resurser, och oss själva en chans att lära känna våra ungdomar i Botkyrka.

I början antogs projektet som en femårig plan. Men redan efter två år har man kunnat se resultat, och nu tittar man på hur relationen till blåljuspersonal ser ut hos de första ungdomarna - om tio år - när de har blivit vuxna.

Vad är den största förändringen ni kan se i Botkyrka?

– Vi har kunnat kväva rekryteringen till gängen. Vi ser att svansen i gängen har försvunnit. Nu behöver vi inte hantera mot andra personer när det är en person av intresse. Med det kan vi se att det verkligen har gett frukt.

Har jobbat som fritidsledare

Martin Lazar arbetade på ungdomsanstalt och som fritidsledare innan han började som polis 2013. I veckan mötte blåljuspoliserna eleverna på Hammerstaskolan och nästa vecka ska de till Kvarnhagsskolan.

– Keolis är en samverkanspartner i konceptet också. De kör eleverna gratis och utan dem hade det aldrig fungerat.

– Det känns underbart att fler tar efter. Nu under våren kör Södertälje igång och till hösten är det Kungsbacka kommun. I mars blir vi nedbjudna till Skåne, det visar att vi har nått lyckats med något och att det har tagit fart, säger Martin Lazar.

Samarbete istället för stenkastning – nu ska polisen bli vän med alla åttor