Från Stockholmspolisens instagramkonto. Replika på MAC-11.

Polisens vapenfynd var maskeradtillbehör

"Ännu ett illegalt vapen borta från gatan". För tre dagar sedan lade Stockholmspolisen stolt upp en bild på ett automatvapen inlämnat på polisstationen i Botkyrka. Men istället för hejarop rasade hånfulla och arga kommentarer in.

  • Publicerad 12:03, 1 mar 2018

"Ännu ett illegalt vapen borta från gatan. Det här vapnet lämnades in på polisstationen i Botkyrka under den vapenamnesti som nu råder. I skrivande stund har cirka 600 vapen eller delar till vapen lämnats in till polisen i Stockholm".

Så skriver Stockholmspolisen i ett inlägg publicerat på polisens instagramkonto för tre dagar sedan.

Kommentarerna är inte nådiga:

"Räknar ni även in vattenpistoler i er statistik över illegala vapen?".

Om man tittar noga på bilden så står det "model gun" på vapnet. Samma autentiska replika har funnits att köpa på partykungen.se för 1295 kronor, där den marknadsförs som maskeradtillbehör, berättar SvD i en ledare.

– Det är olyckligt att det är ett sådant vapen som har lagts upp. Men samtidigt är det väldigt svårt att avgöra om ett vapen är riktigt eller om det är atrapp, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen när BotkyrkaDirekt ringer upp mediecentret.

Används i brott

Exakt hur det har gått till när bilden på replikan lagts upp kan Per Fahlström inte svara på. Men han påpekar att många replikor är väldigt trovärdiga och kan användas för att begå brott.

– De här replikorna kan användas för att sätta skräck i andra människor, till exempel i ett rån, säger han.

I kommentarsfältet menar många att det skadar förtroendet för polisen när man stoltserar med inlämnade låtsasvapen i kampen mot gängkriminaliteten. Per Fahlström vill inte kommentera kommentarerna.

– Jag har personligen inte sett kommentarerna. Men som jag sa, det är olyckligt. Men det är svårt att avgöra om ett vapen är riktigt eller inte. Och i många fall behövs det en teknisk undersökning för att se vad det är för typ av vapen, säger han.

Det är även möjligt att bygga om vissa replikor till riktiga vapen.

Väcker frågor

Bilden har lett till frågor om hur effektiv en vapenamnesti är för att få bort de illegala vapnen från gatan.

Lämnar gängkriminella in sina vapen frivilligt?

Enligt Erik Åkerlund, lokalpolischef i Botkyrka, handlar det om att göra människor runt kriminella personer – familj, vänner och grannar – medvetna om amnestin och polisens arbete med att få bort vapen från gatan.

– Under amnestin finns ett fönster för att övertala sin släkting att lämna kriminaliteten. På så sätt ökar vi trycket på personerna i de kriminella miljöerna så att de känner "jag vill inte vara med längre", sa Erik Åkerlund i en intervju i BotkyrkaDirekt inför vapenamnestin.

Amnesti ska få bort de illegala vapnen från gatan

Jaktvapen vanligast

Under den förra vapenamnestin 2013 lämnades 15 000 illegala vapen in. De flesta vapnen kom inte från kriminella miljöer, det handlade snarare om andra olagliga vapen, som jaktvapen från dödsbon eller vapen köpta utomlands som ägaren aldrig skaffat licens för.

Men den här gången har Botkyrkapolisen ett tydligt fokus: att komma åt vapen i Botkyrkas kriminella miljöer. Det ska ske med hjälp av en kampanj där polisen ska hälsa på föreningar och stå ute på gator och torg för att informera om amnestin.

Här kan man lämna in vapen

Amnestin gäller över hela landet och gäller skjutvapen, inte knivar, sprängmedel eller handgranater. Den som hittar explosiva föremål ska ringa polisen, inte ta med sig något till stationen.

Du kan vara anonym och kommer inte att straffas för innehavet.

Här är några stationer som tar emot vapen under amnestin:

Polisområde Syd

Botkyrka: Polishuset i Tumba, Doktorsvägen 3

Södertälje: Nyköpingsvägen 23

Nacka: Jakobsdalsvägen 1

Polisområde City

Södermalm: Torkel Knutssonsgatan 20

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.