Polisens varning: Ny drog på frammarsch

Drogen tramadol är på kraftig frammarsch. – Vi vill skapa medvetenhet kring preparatet, säger Magnus Nilsson, kommunpolis Magnus Nilsson.

  • Publicerad 10:28, 5 sep 2019

Det var i förra veckan som polisen i grep en man och en kvinna, båda i tjugoårsåldern. Det visade sig att de hade på sig en större mängd kontanter, men även drogen tramadol i form av 3 700 tabletter.

En mängd som är stor om man tittar ifrån vinkeln gatulangning, enligt polisen.

– En arbetshypotes är väl att det här inte var en försäljning där och då utan att det mycket väl kan vara så att det här paret, en eller båda, har varit och köpt det och hade det under transport eller att man skulle sälja det, alternativt gömma det på något bra ställe, säger Magnus Nilsson.

Varnade på Facebook

Gripandet ledde till att polisen skrev ett inlägg på Facebook om just tramadol.

– Anledningen till inlägget är att det har blivit en väldigt populär drog som har vuxit över tid. Den har smugit sig på samhället lite i det tysta. Det har gått från ett sällanpreparat till att det i dag är så att den som säljer cannabis också med stor sannolikhet säljer tramadol. Det är lätt att få tag i och det ligger jämsides med cannabis.

En annan anledning till att man vill uppmärksamma drogens frammarsch på marknaden är att man vill att vuxenvärlden ser att den finns där ute.

– Om man är i kontakt med ungdomar, och det är man ju som förälder, men även som lärare, ungdomsledare, idrottsledare eller vad det nu må vara, är det extra viktigt att man har koll. Vi vill skapa medvetenhet kring preparatet eftersom det är populärt bland ungdomar. Det här är ett preparat som man har dålig koll på och det gäller samhället i stort. Nu börjar vi jobba oss ikapp, säger Magnus Nilsson.

Har insett omfattningen

Ett tecken på detta är att det numera ingår i det så kallade baspaketet av narkotikatester i samband med urinprov.

– Fram till för ett halvår sedan var man tvungen att kryssa i en ruta för att det skulle testas för tramadol. Så är det inte nu, konstaterar Magnus Nilsson.

– Det är ett tecken på att vi har insett omfattningen av det och mottagningarna har sett att inflödet av personer med den här problematiken ökar.

Tramadol

Tramadol är ett läkemedel som används vid vissa typer av smärta. Det har delvis liknande effekt som morfin.

Läkemedlet är narkotikaklassat och det finns en risk för beroende. Risken för beroende är oftast mindre när läkemedlet används enligt läkarordination och du följer rekommenderad dosering.

Fakta: 1177 Vårdguiden

Visa merVisa mindre

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt