Eric Torell sköts till döds förra sommaren. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Poliser misstänks för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell

Fyra poliser har delgivits brottsmisstanke efter dödsskjutningen av Eric Torell i Vasastan förra sommaren, enligt SVT Nyheter.

  • Publicerad 20:30, 12 feb 2019

Det var i augusti förre året som Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds av poliser på en innergård i Vasastan. Poliserna hade fått larm om att en beväpnad man befann sig på en innergård i centrala Stockholm. Eric Torell befann sig på platsen efter att ha rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

SE FILMEN: Här hedras dödade Eric Torell

Nu är förundersökningen klar och minst fyra poliser har delgivits misstanke om brott, bekräftar en av de misstänktas advokat till SVT.

– Jag företräder en person som är delgiven misstanke om brott och även andra poliser som varit involverade. Jag kan inte svara på om det eventuellt är fler som är delgivna, men i vart fall fyra, säger advokat Anton Strand, som företräder en av de misstänkta poliserna till SVT.

Nekar till brott

De brottsmisstänkta polisernas advokater har nu två veckor på sig att lämna in eventuella synpunkter på förundersökningen. Därefter kommer åklagaren ta beslut om att väcka åtal eller inte.

Här begravs Eric Torell i Vasastan – stor uppslutning utanför kyrkan

– Hur tragisk den här utgången än blev så kan jag inte se att min klient hade kunnat göra på något annat sätt och därmed har han heller inte gjort något brottsligt. Jag tycker att ett korrekt beslut vore att man inte väcker åtal. Skulle åklagaren göra en annan bedömning får tingsrätten pröva saken, säger Anton Strand till SVT.

– Min klient förnekar brott och jag har gott hopp om att den här utredningen kommer att visa att han inte gjort något fel, säger advokat Anton Strand.

Åklagaren avböjer att kommentera för SVT men uppger att de kommer gå ut med ett pressmeddelande inom de närmsta dagarna.