Foto: Mostphotos

Poliser nära utbrändhet efter sommarens skjutningar

Symtom på utbrändhet och risk för sämre kvalitet på utredningarna. Sommarens många skjutningar i söderort har kraftigt ökat arbetsbördan på enheten för grova brott. Nu har arbetsmiljön anmälts.

  • Publicerad 14:48, 2 okt 2017

I mitten av september fick arbetsmiljöverket in en anmälan om psykisk överbelastning gällande de anställda på enheten för grova brott inom polisområde Stockholm syd (40 utredare och fem gruppchefer). En kraftig ökning av grova brott under sommaren, då många ordinarie utredare var på semester, fick polisorganisationen att gå på knäna.

Tio skjutningar i Stockholm – på en månad

Skjutningarna är en stor anledning till den ökade arbetsbördan, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef.

– Jag har jobbat med grova brott i 25 år och kan inte påminna mig ett sådant här inflöde. Det vi framför allt har upplevt är en ökning av synnerligen grov misshandel, mordförsök och mord.

Pågått sedan 2015

I anmälan till arbetsmiljöverket poängteras dock att "situationen med ett högt ärendeinflöde gällande grova brott har varit aktuell sedan omorganisationen genomfördes 2015". År 2015 slogs landets då 21 polismyndigheter ihop till en central myndighet. Sedan dess har omorganisationen fått utstå mycket kritik, bland annat eftersom färre brott har klarats upp.

Men i somras blev situationen ännu värre för utredarna i söderort och flera visade tecken på utbrändhet. Detta ledde till att mindre allvarliga grova brott, som stölder, fick prioriteras ner och utredare från andra regioner fick plockas in för att klara belastningen.

– Den ökade arbetsbördan påverkar dels arbetsmiljön och dels vår förmåga att hantera dessa ärenden på ett bra sätt. Vi har en hög ambitionsnivå och när man inte klarar av det så innebär det en negativ stress.

Slutade det med sjukskrivningar?

– Nej, inte sjukskrivningar. De kämpade snarare på så gott de kunde och jobbade för högtryck. Det klarar man en kortare period, men om det pågår under en för lång tid så kan arbetsbelastningen kännas övermäktig, säger Palle Nilsson.

I början av hösten har dock arbetsbördan återgått till en mer normal situation. Det beror dels på att enheten för grova brott har fått en ökad bemanning och dels på att ärendeinflödet har avtagit.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.