Polisoffensiv i Söderort: 15-tal vapen i beslag

Polisens offensiv mot gängskjutningarna i Söderort har gett resultat. Sedan operation Berit sjösattes i höstas har ett flertal personer frihetsberövats, kriminell verksamhet störts ut och ett 15-tal vapen tagits i beslag. ”Det har gått över förväntan”, säger Andreas Gran vid Globenpolisen.

  • Publicerad 07:00, 12 mar 2018

Operation Berit startades i höstas som ett samarbete mellan flera polisområden i södra Stockholm, med utgångspunkt från Globen, i syfte att stävja den skenande utvecklingen av skjutningar i delar av Söderort.

Planen gick i korthet ut på att beslagta så mycket vapen som möjligt och att störa ut kriminella grupperingar, bland annat genom att fokusera på vissa problemutsatta områden och individer med gänganknytningar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt polisen har insatsen nu gett resultat.

– Det har gått över förväntan. Vi har hittat en hel del vapen, mycket narkotika och många sitter inlåsta. Det i sin tur har påverkat hela områden där kriminella tvingats backa undan och därmed inte drabbar allmänheten i samma utsträckning längre, säger Andreas Gran, inspektör vid Globenpolisen och tidigare gruppchef för insatsen.

Personkontroller och fordonsstopp

Vid årsskiftet samordnades operation Berit med den länsomspännande insatsen Max, som leds av grova brott, som jobbar riktat mot den ökade etableringen av gängkriminalitet i Stockholm. Det lokala fokuset som jobbats upp under Berit har ändå varit ett framgångsrecept för att stävja förra årets skenande utveckling i Söderort, enligt Andreas Gran.

– Det handlar mycket om personkontroller, husrannsakningar och fordonsstopp. Vi har jobbat både personinriktat men även mot områden. Vi vet vilka ledarfigurerna är och det är framför allt dem vi har riktat in oss på. Vi har helt enkelt varit ute och jagat busarna och försökt hitta vapen, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Områden som har varit särskilt i fokus är Dalen, Älvsjö, Bagarmossen och delar av Farsta. Men även Brandbergen och Bredäng har stuckit ut. Särskilt i Dalen svepte en våldsvåg i höstas, med dödsfall och skador i samband med gängrelaterade skjutningar.

Nu kan polisen summera att cirka 15 skjutvapen av olika sorter, både pistoler och automatvapen, har beslagtagits under insatsen. I majoriteten av fallen har de påträffats hos personer i åldrarna 20-30. Men även hos personer under 18 år.

– Jag tycker framför allt att vi ser resultat av att det har blivit lugnare i Dalen och Älvsjö, det är även den feedback vi har fått från allmänheten.  Antalet skjutningar har totalt sett drastiskt minskat men inte upphört helt. Sedan har vi folk som är frihetsberövade och dömda utifrån de beslag vi har gjort, säger Andreas Gran.

Åtta skjutningar

Enligt polisens senaste siffror har åtta konstaterade skjutningar inträffat i länet mellan 8 februari och 6 mars. Ingen av dem har resulterat i kända skador eller dödlig utgång, vilket kan jämföras med samma period året innan då 22 skjutningar ägde rum med tre avlidna och elva skadade.

– Det är klart att vi har märkt att våra klienter har blivit rejält störda av det här. De upplever både ett ökat tryck och är mer frustrerade över att vi ligger på dem. Vi har helt enkelt varit där ute. Så det har helt klart haft en kortvarig effekt, sedan måste man fortsätta för att den ska bli långvarig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Offensiv. Sedan operation Berit sjösattes i höstas har ett flertal personer frihetsberövats. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48