Poppis. På Hägerstensåsen var det många som sålde prylar i söndags. Elin Vikberg tog initativ till promenadloppisen. Foto: Privat

Polistillstånd krävs för promenadloppisar

I helgen var hundratalet säljare med på en promenadloppis i Hägersten-Älvsjö. De trotsade därmed polisen som meddelat att som mest 50 personer fick delta, trots att loppisen var spridd över en hel stadsdel.

  • Publicerad 15:56, 14 sep 2020

I söndags plockade folk ända från Gröndal till Långsjön fram bord, prylar och kläder och var med i en stor promenadloppis med nära 190 säljare.

Initiativet till loppisen togs av Elin Vikberg i Solberga som inspirerats av liknande fyndpromenader i Söderort. Men sedan någon tipsat polisen tvingades hon förra veckan backa från arrangörskapet.

– Polisen ringde mig den 9 september och berättade att jag var tvungen att söka tillstånd och att det som mest fick vara 50 personer på hela loppisen, alltså både säljare och köpare, trots att vi stod på privat mark. Det hade polisens jurister slagit fast, säger Elin Vikberg.

Hon blev förvånad över att regelverket om offentliga tillställningar kan stoppa en utomhusloppis utspridd över en hel stadsdel. Men polisens besked var tydligt.

Riskerade polisanmälan

Så länge hon var ansvarig för Facebook-eventet och gjorde reklam för evenemanget skulle hon kunna hållas ansvarig och riskera att polisanmälas för brott mot ordningslagen.

Lösningen blev att alla säljare informerades om att de själva behövde söka tillstånd för sitt loppisbord. Troligen var det ingen som hann göra det men i söndags syntes inga poliser till, enligt Elin Vikberg.

– Jag berättade att säljarna riskerade att bli anmälda för brott mot ordningslagen och att polisen kunde komma och lägga ner loppisen. Sen fick alla välja hur de ville göra. Många var beredda att ta den risken för att de tyckte att det var så löjligt, säger hon.

Polisens uppmaning: "Läs på"

Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen i Stockholm, råder alla som funderar på att arrangera en loppis att noga sätta sig in regelverket för att slippa riskera påhälsning av polisen.

– Alla ska läsa på och använda sitt goda omdöme. Om loppisen vänder sig till allmänheten och det ses som en offentlig tillställning så innefattas den av det belsut som regeringen har tagit och rekommendationen från Folkhälsomyndigheten om max 50 personer gäller, säger hon.

Hon vet inte om polisen har varit ute för att kontrollera någon promenadloppis, som blivit lite av en trend.

– Nej. Polisens uppdrag är komplext och vi har inte möjlighet att titta på alla evenemang runt om i regionen, säger Carina Skagerlind.

Elin Vikberg hoppas att regelverket kommer att ändras.

– Vi spred ut oss över ett jättestort område just med tanke på covid 19. Jag har inte hört att var 50 personer samlade någonstans så jag tycker att det här måste ses över, säger hon.