Invigningsceremonin av den nya fritidsgården hålls i dag som planerat - trots att lokalerna utsatts för vad som enligt polisen är en anlagd brand. Awad Hersi (MP) har varit tongivande i arbetet med nya fritidsgården. Foto: Sisab/Claes Amrén

Politiker fördömer misstänkt attentat mot fritidsgård för tjejer

Den nya fritidsgården i Hjulsta skulle bli en mötesplats för unga tjejer och invigas i dag. Men under natten eldhärjades lokalerna. "Jag blir riktigt förbannad" säger Ann-Margarethe Livh (V).

  • Publicerad 10:45, 31 aug 2016

Det var sent på tisdagskvällen som det började brinna i den lokal vid Hjulstaskolan som i dag skulle invigas som en ny fritidsgård för tjejer.

– Eftersom vi betraktar branden som anlagd har vi inlett en förundersökning gällande mordbrand, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till StockholmDirekt.

Satsa mer på tjejerna

Lisa Palm från Feministiskt initiativ ser händelsen som ett bevis för att den rödgrönrosa majoriteten gör rätt i att satsa extra på unga tjejer och säger att ”varje brand är ett politiskt misslyckande”.

LÄS ÄVEN Branden på Hjulstaskolan anlagd

– Om detta är en reaktion som provocerats fram av att Stockholm nu skapar trygga rum för unga tjejer betyder det bara att vårt arbete för en jämställd stad måste fortsätta, säger Lisa Palm i ett pressmeddelande.

Trots att området är avspärrat för polisens tekniska undersökning genomförs den planerade invigningsceremonin i eftermiddag som det varit tänkt. Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgaråd i Stockholms stad, håller en ceremoni vid Blå Hallen i Tensta och Hjulstaskolan med start klockan 13.

Invigningen genomförs som planerat

– Stadsdelsnämnden har arbetat hårt med att etablera en fritidsgård i Hjulsta. Många har sett fram emot en invigning och att verksamheten ska komma igång, den är viktig för våra ungdomar. Förvaltningen kommer göra allt för att så snart som möjligt öppna fritidsgården, säger Awad Hersi (MP), i ett pressmeddelande.

Ann-Margarethe Livh (V) säger att stadens arbete för att ge tjejer mer utrymme i Stockholm fortsätter:

– Jag blir riktigt förbannad över att någon eller några satt eld på Hjulstaskolan men tjejerna i Hjulsta har drivit på för att den här fritidsgården ska öppnas och vi kommer självklart att se till att det händer oavsett branden i natt.

LÄS ÄVEN DEBATT. Awad Hersi (MP): Vi behöver fritidsgårdar för tjejer också

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.