MINSKAR. Eriksdalsbadet, som tidigare haft problem med sexuella ofredanden, ser en klar förbättring sedan man infört kameror. Foto: Sacharias Källdén

Politiker hade fel om ökat stök i simhallar

Sexuella ofredanden, hot och våld i stadens simhallar ökar. Det basunerade Moderaterna ut och krävde trygghetsvakter på badhusen. Men enligt tjänstemännen på idrottsförvaltningen går statistiken i själva verket åt rätt håll.

  • Publicerad 06:50, 23 feb 2018

Det var i början av veckan som Moderaterna gick ut och krävde trygghetsvakter på stadens simhallar. Detta eftersom "tillbuden och otryggheten ökat kraftigt" de senaste åren. Tillbuden som Moderaterna hänvisar till är anmälda incidenter, som rör allt från sexuella ofredanden, hot och våld till snubbelolyckor. Under 2017 anmäldes 116 incidenter, vilket är lika mycket som 2015 och 2016 sammanräknat. För att få bukt med den kraftiga ökningen menar Moderaterna att man bör satsa 8 miljoner kronor på trygghetsåtgärder, bland annat i form av av ambulerande ordningsvakter som kan röra sig mellan stadens badhus.

–  Vi har sett problem på Eriksdalsbadet förut, nu har man infört åtgärder med övervakning och mer personal men de här siffrorna visar ändå att tillbuden ökat dramatiskt generellt och då tycker jag vi kan göra mer, säger Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men enligt Jan Grönqvist, samordnare för utvecklingsenheten på idrottsförvaltningen, är statistiken som Moderaterna hänvisar till missvisande. I själva verket handlar "ökningen" om att staden under 2016 införde ett nytt rapporteringssystem för tillbud, som fler har tillgång till och som också innebär att fler typer av incidenter anmäls.

– Framförallt mindre allvarliga sådana, det kan till exempel handla om att någon börjat må dåligt på en träningscykel under ett motionspass. Systemet är nytt för många vilket också gör att incidenter som borde rapporteras som riskobservation hamnar under tillbud.

Så ökningen är skenbar menar du?

– Oh ja. När det gäller sexuella ofredanden som är det som uppmärksammats mest så ser vi i själva verket en kraftig minskning, på grund av de insatser vi gjort, säger Jan Grönquist.

"Problemen fortfarande kvar"

När M får frågan om utspelet månne var baserat på lite väl lösa boliner, svarar pressansvarig Charlotte Nilsson att partiet fått "indikationer om ökning" från idrottsförvaltningen. Partiets syn är att även om tillbuden inte ökat har åtgärderna som gjorts inte varit tillräckliga, eftersom problemen fortfarande finns kvar. Trygghetsvakterna ingår i partiets budgetsatsning, och är också tänkta att användas för stök på idrottsplatserna i till exempel Aspudden och Spånga, enligt M.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sexuella ofredanden minskat med en tredjedel

2017 - 116 anmälda incidenter, varav 9 sexuella ofredanden

2016 - 74 anmälda incidenter, varav 31 sexuella ofredanden

2015 - 45 anmälda incidenter, varav 19 sexuella ofredanden

Källa: Idrottsförvaltningen