KOMMENTARER. Några av de kommentarer som Ann Furugård skrivit på Facebook. Foto: Fotomontage

Politiker kallar flyktingar "grottmänniskor"

Fritidspolitikern Ann Furugård har i dagarna uppmärksammats i en lokal Facebookgrupp efter att hon skrivit att regeringen har sålt ut "vårt fosterland till araber". I slutna Facebookgrupper är hon ännu mer "frispråkig" i sina kommentarer och kallar flyktingar för bland annat "grottmänniskor".

  • Publicerad 16:49, 13 aug 2018

Ann Furugård är tidigare Sollentunapartist och numera partiet Medborgerlig Samlings andranamn i valet till kommunfullmäktige.

Under en bild från Pridefestivalen som föreställer partiledare viftande med en Pridemönstrad RSFL-flagga (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. reds. amn.) kommenterade Ann Furugård "Idioter alla och har sålt vårt fosterland till araber!".

Kommentaren uppmärksammades i Facebookgruppen "Aktuella politiska frågor i Sollentuna" och väckte frågeställningar från medlemmar i gruppen kring hur Medborgerlig Samlings ordförande, Bo Hansson, ser på uttalandet.

Flera personer reagerade på att Bo Hansson inte tydligt tog avstånd från uttalandet i ett tidigt skede. Istället skrev han att "Hennes åsikt. Hon får ha privata åsikter som inte utgör partiets ståndpunkt."

Han höll med om att uttalandet var vårdlöst – men inte om att det skulle vara rasistiskt. Dock står varken han eller partiet bakom uttalandet, skrev han senare i en kommentar.

Är det okej att uttrycka sig så här tycker du?

– Nej, det var klumpigt och en väldigt besynnerlig kommentar, säger Bo Hansson.

Men den kommentaren är dock inte den enda av det slaget som Ann Furugård har skrivit. I den slutna Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" är Furugård en mycket flitig kommentator.

Så sent som i förra veckan kommenterade hon under en delad artikel från den kontroversiella hemsidan Nyheter Idag med rubriken "M: Sverige ska fortsätta ta emot migranter" att "Inte en enda grottmänniska mer!".

För två veckor sedan kommenterade hon under en bild föreställande en båt med flyktingar "Inte till vårt land!". Under en annan skrev hon att "Grottmänniskor ska inte till vårt Europa".

Ett par veckor tidigare rör det en artikel om personer som stridit för IS och sedan återvänt till Sverige. Där skriver Furugård att "Det verkar som vi har 1 miljon sådana i vårt land?!".

– Det här låter naturligtvis inte så bra. Det är mer utpekande av mer specifika folkgrupper än det uttalandet som jag har sett. Men det är svårt för mig att uttala mig utan att ha sett kontexten, säger ordförande Bo Hansson när han får kommentarerna upplästa.

Hur kan kontexten påverka om man kallar en kategori människor för "grottmänniskor"?

– Det vet jag inte.

Bo Hansson ber om att få återkomma med ytterligare kommentarer under tisdagen.

– Vi kommer att diskutera det här inom styrelsen för Medborgerlig Samling i Sollentuna. Vi kommer att ha ett extrainsatt styrelsemöte ikväll.

Ann Furugård har getts möjligheten att bemöta samtliga kommentarer som presenterats. Hon väljer att skicka ett skriftligt svar gällande den kommentar som diskuterats i Facebookgruppen "Aktuella politiska frågor i Sollentuna".

"Jag har läst en text om Barcelonaavtalet som visar sig vara en lögn. Jag har låtit mig luras av den och därigenom dragit felaktiga slutsatser. Det är väldigt viktigt att man delar med sig av korrekt information. Här har jag brustit i min källkritik. Jag ber oreserverat om ursäkt för det inträffade. Jag kommer vara oerhört noggrann i fortsättningen med vad jag länkar till och delar på sociala medier."

Hon avböjer att svara på ytterligare frågor.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kyrkan flyttar ut på internet

Nyheter Ställer in all verksamhet förutom dop, vigsel och begravningar Med undantag för kärnverksamheterna pausar nu Sollentuna församling alla evenemang i sina lokaler. Istället hålls livesändningar med musik och böner på sociala medier.måndag 30/3 16:43

Tidigt påskägg till ambulanspersonalen

Nyheter Camilla stödjer sjukvårdspersonalen under coronakrisen I år kom påsken tidigt för ambulanspersonalen. Det såg Edsbergsbon Camilla Johansson till när hon på fredagen lämnade över elva (!) kilo godis.måndag 30/3 9:01

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt