Oense. Olle Burell (S) och Lotta Edholm (L) är inte överrens om hur staden ska förhålla sig till regler för påstridiga föräldrar i skolan.

Politiker kräver föräldraregler i skolan

Listan med uppfostrande regler för föräldrar stoppades i sista stund av högsta skolchefen. Ett beslut som nu får stöd av skolborgarrådet Olle Burell (S). Men oppositionens Lotta Edholm (L) är kritisk.

  • Publicerad 11:43, 20 okt 2017

Staden ska inte ta fram en gemensam regellista för att markera mot föräldrar som ställer orimliga krav på lärare. En sån lista stoppades nyligen av stadens högsta skolchef Lena Holmdahl. Nu får hon stöd av skolborgarrådet Olle Burell (S).

Det är rektorerna som ska avgöra hur man får en bra kommunikation med föräldrarna på varje enskild skola, anser han.

– Om ett sånt här dokument behövs på en skola tror jag att man är bättre lämpad att formulera det lokalt snarare än att vi ska ta fram ett plakat från Stadshuset, säger Olle Burell.

Uppfostrar föräldrar – hyllas som rektor

L: "Ska stötta rektorer"

Men oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker att staden måste skicka en signal till skolvärlden att lärarnas arbetsmiljöproblem tas på allvar.

Hon vill se ett centralt dokument med förväntningar på föräldrar men det ska också tydliggöra vad föräldrar kan kräva av skolan.

– Det skulle göra livet lättare för både skola och föräldrar. Det visar tydligt att vi politiker stöttar rektorer och lärare, säger Lotta Edholm.

S: "Rektorn har ledarrollen"

Men Olle Burell tror inte på den modellen.

– Våra lärare och rektorer har oss i ryggen men relationen mellan hem och skola måste bygga på tillit och förtroende. Här har rektorer en ledarroll att coacha till en bra dialog. Det är mycket bättre än att vi skriver vuxna människor på näsan, säger han.

Föräldraalliansen är kritisk till alla former av förväntansdokument, som föreningen anser ökar klyftan mellan föräldrar och skolor.

Men att helt stoppa skolorna från att ta fram den här typen av dokument vill inte Olle Burell. Varken han eller Lotta Edholm anser att reglerna stänger föräldrar ute.

– Det beror helt på hur det formuleras. Föräldrar som verkligen har anledning att engagera sig och som gör det på ett konstruktivt sätt har ingen anledning att känna oro, säger Lotta Edholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.