Orolig. "Jag är framför allt orolig för hur det här kan spä på politikerföraktet och minska valdeltagandet", säger Ebba Östlin.

Politiker om röstskandalen i Albymoskén: Ökar politikerföraktet

Det grövsta försöket till valfusk i Botkyrka. Så beskriver Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande, Albymoskéns försök att sälja röster till Moderaterna. Hon tycker att partiet borde polisanmäla.

  • Publicerad 14:15, 11 sep 2018

"Vi behöver större lokaler, ni behöver fler röster för att ta makten i Botkyrka." Med detta överraskande budskap avslutade Albymoskéns imamer och föreningsrepresentanter det möte som Moderaternas Stina Lundgren och Willy Viitala blivit inbjudna till och som Uppdrag Granskning avslöjade under fredagsmorgonen förra veckan.

– Det är fruktansvärt, vi ska följa den demokratiska processen och här försöker någon manipulera det, säger Stina Lundgren (M), gruppledare och oppositionsråd i Botkyrka.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Avslöjandet att Moderaterna under ett möte med representanter från Albymoskén erbjudits 3000 till 4000 röster från församlingsmedlemmar mot ett bygglov för en ny moské har också fått Socialdemokraterna, som Miljöpartiet styr med i kommunen, att reagera.

– Det är ju helt oacceptabelt. Man försöker påverka utgången av valet. Det är ett hot mot demokratin, säger Ebba Östlin (S) till BotkyrkaDirekt.

MP i Botkyrka: Vi är chockade och besvikna

Det grövsta fallet av valpåverkan

MP:s gruppledare Ali Khalil var inte med på mötet, men det var han som hade bjudit in Moderaterna till det. Han nekar till anklagelserna om att ha deltagit i moskéns försök att köpslå om församlingsmedlemmarnas röster.

Ebba Östlin (S) tycker att Moderaterna borde polisanmäla händelsen.

– Det här är det grövsta fall av valpåverkan som jag stött på. Om Moderaterna inte polisanmält det så utgår jag från att kommunkansliet gör det. Då får vi en grundlig och rättssäker utredning av vad det är som har hänt.

Men Moderaterna har inte polisanmält saken.

– Vi anser inte att vi har blivit utsatta för något brott, det är riktat mot väljarna. Då är det valnämnden som ska bedöma det och göra en polisanmälan, säger Stina Lundgren.

Tycker du att kommunen borde göra något annat med tanke på vad som kommit fram om moskén?

– De bör kanske utreda deras lämplighet om det är så att de får lokalpeng eller någon typ av föreningsbidrag, säger Stina Lundgren.

Albymoskén hyr lokaler i Subtopia som ägs det kommunala bolaget Upplev Botkyrka. Ebba Östlin vill inte säga något om det förrän en polisutredning är gjord.

Spär på politikerförakt

Båd M:s och S:s ledare oroar sig för att det som hänt kan spä på misstro och förakt mot politiker.

– Jag är framför allt orolig för hur det här kan spä på politikerföraktet och minska valdeltagandet, säger Ebba Östlin.

Miljöpartiet backade stort i kommunvalet i söndags och tappar mer av hälften av väljarstödet, från 10,2 procent 2014 till 4,9 i årets val. De rödgröna får inte längre en egen majoritet i kommunfullmäktige och S har meddelat att man inleder samtal över blockgränserna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android