Jan Valeskog (S) säger att det måste bli en publik verksamhet i lokalen om badet säljs. Foto: Direktpress / Claes Amrén

Politiker öppnar för att sälja – vad kan Liljeholmsbadet bli istället?

Entusiaster skissar på en räddningsplan efter att staden sågat tanken på att renovera Liljeholmsbadet. Enligt Jan Valeskog (S) är det troligare att det blir något annat.

  • Publicerad 14:58, 28 mar 2017

– Jag förstår inte hur staden prioriterar. De tänker inte på gamla och sjuka. Det behövs bad som Liljeholmsbadet som har 30 grader i vattnet alla dagar i vecka, säger Imre Nagy som jobbat på badet i 25 år och som nu är engagerad i Föreningen Liljeholmsbadets vänner.

Ny rapport: Uteslutet att rädda Liljeholmsbadet

Det är den nya rapport från fastighetskontoret och idrottsförvaltningen som får föreningen att vässa klorna. I rapporten döms möjligheterna att renovera badet – eller bygga en ny kopia – ut.

"Vi har ett motförslag"

Stefan Lundström, ordförande i Liljeholmsbadets vänner, säger att föreningen nu skissar på ett eget förslag på hur badet kan räddas. Målet är att behålla det i kommunal regi.

– Vi har ett motförslag som vi håller på att skriva ihop. Genom några enkla samtal har vi fått en summa på renovering som är mindre än hälften än de 100 miljoner kronor som staden pratar om, säger Stefan Lundström.

Enligt honom har staden velat bli av med badet en längre tid.

– Staden radar upp en massa skäl för att de vill bli av med det här badet. Det går inte att skicka det till torrdocka och det går inte att bogsera det, står det i rapporten. Men vi har folk som säger att det går, säger Stefan Lundström.

De som fattar beslut om badets framtid är politikerna i fastighetsnämnden och i idrottsnämnden på respektive möte i april.

Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, säger att politikerna i den rödgrönrosa majoriteten ska prata ihop sig i frågan under den här veckan.

Protestlista överlämnad: 3500 har skrivit under för att rädda Liljeholmsbadet

Han tycker att rapporten tecknar en rimlig bild av läget.

Om badet ska renoveras och bevaras måste idrottsnämnden lägga en annan investering åt sidan – vilket enligt honom är mindre troligt.

Rapporten föreslår att badet säljs för att bli något annat. Tycker du att det är en bra idé och vad kan badet i så fall bli istället?

– Det finns enligt förvaltningen flera intressenter som hört av sig. Om det blir beslutat att sälja badet kommer vi till en process där olika förslag diskuteras.

Enligt Jan Valeskog är det föga troligt att föreningen kan presentera ett trovärdigt förslag på en billigare renovering.

Om badet säljs, vad kan det bli istället? En krog? Ett flytande lager?

– För oss är det i så fall viktigt att det blir något publikt. Det finns kreativa personer som jag vet har idéer. Men även dem måste vänta på att det finns ett politiskt beslut, säger Jan Valeskog.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.