Det är inte första gången Sjödalsparken hamnat i fokus för en folklig rörelse. I bilden till vänster ser vi Huddingebor 2016 som protesterar mot de nu skrotade planerna på ett nytt kommunhus i parken. Foto: Arkivbild/Mostphotos

Politiker positiva till isbana i Sjödalsparken

Medborgarförslaget om att anlägga en skridskobana i Sjödalsparken har fått över 500 röster på under 24 timmar. Nu öppnar den ansvariga politikern Malin Danielsson (L) upp för att göra det möjligt: "Vi har förberett för att kunna ha isbana i parken".

  • Publicerad 09:05, 9 okt 2019

Intresset var stort redan när initiativtagaren Jeanette Olsson skrev ett första inlägg i Facebook-gruppen Vårt eget Huddinge: "Sjödalsparken är en urtråkig plats under vintertid. Varför kan inte kommunen ordna en skridskobana med belysning? Där skulle vuxna och barn kunna få så mycket glädje! Som i Kungsträdgården."

Inlägget har hundratals kommentarer och reaktioner och många minns den skridskobana som tidigare fanns i Sjödalsparken.

Så när Jeanette Olsson i går den 8 oktober startade ett Huddingeförslag (kommunens digitala medborgarförslag) var det ingen överraskning att rösttalen stack iväg snabbt. 100-gränsen som tvingar politikerna att bereda frågan var snabbt nådd och samma kväll hade förslaget över 400 röster. På onsdagsmorgonen, inte ens ett dygn efter att röstningen drog igång, är förslaget det som har fått flest röster av alla Huddingeförslag sedan den digitala röstningen infördes.

Nedringd och omtumlad

– Det har varit helt hysteriskt, jag har blivit helt nedringd och öser in på messenger. Det har gått väldigt fort så jag känner mig lite omtumlad, säger en glad Jeanette Olsson till HuddingeDirekt.

Nu hoppas hon bara att idén blir verklighet.

– Det blir en så mysig gemenskap. Jag har jättemycket planer. Jag tänker mig som ett rullskridskodisko i USA. Kanske kan man ordna musik på lördagar och kalla det skridskodisko! Man kan ta med sig en kopp kaffe och åka skridskor på första dejten. Det kan också finnas utrymme för att ställa ut mål så att barnen kan ta med sig hockeyklubbor och spela, säger hon.

Hon har också planer för en potentiell invigning: Dogge Doggelito i en mankini (den gröna stringdräkten från Borat-filmen).

– Min familj drev ett gym i Botkyrka på 80-talet där hela Latin Kings tränade. Så vi lärde känna varandra där. Nu är jag hundvakt åt honom. Så om jag tvingar honom kommer han nog!

"Dyrt att hålla spolad"

Sjödalsparken ska inom närtid rustas upp, en upprustning som har försenats på grund av att vattenledningar i parken var tvungna att bytas ut. Ledningsarbetet väntas dra igång i början av 2020.

Enligt Malin Danielsson (L) är det fullt möjligt att spola is i parken när upprustningen är klar.

– Vi har förberett för att kunna ha isbana på spegeldammsdelen. Det vore jättetrevligt med isbana, men sen är det väder och vind som avgör om vi kan ha den spolad. Det är väldigt dyrt att hålla den spolad om det inte är minusgrader. Sen måste den skötas. Det är ett beslut vi behöver ta från år till år utifrån hur driftbudgeten ser ut, säger hon till HuddingeDirekt.

Jeanette Olsson och Dogge Doggelito är gamla vänner. Om isbanan blir av vill hon att han ska uppträda på invigningen. Foto: Privat