Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels Torg. Foto: Erik Simander

Politiker rasar mot svenska flaggan i nytt konstverk: "Osmakligt"

En krökt flaggstång på Sergels Torg har fått Kristdemokraternas Erik Slottner att se rött. När Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" i dag invigs sågar han det vid fotknölarna.

  • Publicerad 15:14, 29 aug 2017

I dag invigs Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels torg.

Installationen består av en krökt flaggstång med en svensk flagga och ska enligt konstnären skapa en frågeställning om vad den svenska flaggan står för: glädje, stolthet och kärlek eller nationalism och exkluderande politik?

Konstverket väckte starka känslor när det uppfördes i Vasaparken i Göteborg förra året.

Nu får det syrlig kritik även i Stockholm – från politiskt håll.

– Det är både olämpligt och osmakligt att Sergels torg flaggar med svenska flaggan på en krökt stång. Är det så vi vill marknadsföra vårt land för besökare, nyanlända och våra egna medborgare?, säger Erik Slottner (KD), Kristdemokraternas gruppledare i Stadshuset.

"Gått över gränsen"

Utställning sker i regi av Kulturhuset Stadsteatern och pågår mellan den 29 augusti och den 12 september. Under den tiden kommer flaggstången att vara fullt synlig för alla som passerar Sergels torg.

Erik Slottner, som understryker vikten av att värna den konstnärliga friheten, vill nu lyfta frågan politiskt och planerar att ta upp det i nästa kulturnämnd eller fullmäktige.

– Det är inte ett politiskt beslut att placera den där men vi har ett ansvar för konsten i det offentliga rummet. Därför vill jag lyfta frågan principiellt. Här har man gått över gränsen anser jag, säger Erik Slottner.

Vad exakt är det du vänder dig emot?

– De associationer som konstverket ger är minst sagt olyckliga och att föra upp det på Stockholms mest centrala plats ger mycket märkliga signaler och riskerar att spela främlingsfientliga krafter i händerna, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker det är kränkande mot vår flagga. Jag har svårt att tänka mig ett annat land där det här skulle kunna vara möjligt. Att på Champs Elysee eller vid Louvren hissa den franska flaggan på det här sättet hade varit en omöjlighet. Jag vet inte varför det går i Sverige men det är fel, säger Erik Slottner.

Man försökte sabotera flaggkonstverket

Norström kritisk

Konstnären Mattias Norström är nöjd med placeringen av den krökta stången och välkomnar alla diskussioner och debatter den och flaggan skapar.

– Jag har under dagen lyssnat på människor utan att ge mig till känna och det har verkligen varit åt båda hållen. Det som är intressant är att det skapar en diskussion för och emot och att många möts där emellan, säger han.

Att kristdemokraterna nu öppet går ut och vill göra en politisk sak av installaltionen är han däremot kritisk till.

"Ett fruktansvärt scenario"

– Det är jättemånga politiska grupper som har anammat den svenska flaggan och jag vill ta tillbaka den, därför är den har utställningen så viktig, säger han:

– Jag älskar Sverige och den möjlighet vi har att uttrycka oss fritt. Jag förstår självklart att det hade varit en omöjlighet att göra det här i Turkiet. Så det vore jättekonstigt om konsten i Sverige nu går åt ett håll där den skulle begränsas av politiker. Det är ett fruktansvärt scenario. Politiker ska hålla på med politik, inte med konst.​