Föräldrar från förskolan Backstugan frågade ut politikerna på förra veckans nämndmöte i Enskede-Årsta-Vantör. I mitten syns stadsdelsnämndens ordförande Ulf Walther (S). Foto: Eva Tonström

Politiker sågar sprututbyte vid Gullmarsplan

De lokala politikerna i Enskede-Årsta-Vantör är eniga: Det är vansinne att öppna sprututbyte för narkomaner intill en förskola.

  • Publicerad 19:44, 27 nov 2017

Tidningen berättade för ett par veckor sedan att landstinget planerar att öppna en ny mottagning för narkomaner, där de kan byta till nya sprutor, på Skulptörsvägen 8, intill förskolan Backstugan. Den ska avlasta mottagningen på Kungsholmen, som har blivit överbelastad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Helt galet, tycker politikerna i Enskede-Årsta-Vantör. Både opposition och majoritet är överens om att platsen är illa vald, av flera skäl: Det ligger en förskola bara några meter därifrån och en stor ungdomsmottagning i närheten. Det är mitt i ett bostadsområde och Gullmarsplan har redan problem med att personer med drog- och alkoholproblem samlas där.  

– Istället bör övervägas, som på Kungsholmen, om verksamheten kan placeras inom ett sjukhusområde eller i områden där människor inte bor, som i Slakthusområdet, säger Ulf Walther (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd.

– Vi är emot all form av sprututbyte, men om det nu ändå blir av så säger vi nej till den här   platsen, det är mycket olämpligt och ogenomtänkt. Undersök andra alternativ, säger Gustav Johansson (M), vice ordförande i nämnden.

Helst vill politikerna att det skapas en mobil mottagning som åker runt till olika ställen.

Föräldrar uppvaktade politiker

En grupp föräldrar från förskolan Backstugan kom till nämnden i torsdags för att fråga politikerna vad de gör åt saken.  

– Det här är personer med blandad problematik och det kommer att ligga sprutor på marken, på och kring förskolan. Vem tar ansvar om det spårar ur, om något händer? sade Daniel Jonasson, en av föräldrarna som kom dit.

– Vi har redan problem runt Gullmarsplan, det här är som att tända en cigg i ett kruthus, tillade han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Svaret blev att staden inte ens har fått ärendet på remiss, ännu mindre information om den valda platsen, utan fick läsa om det i media.

– Staden har ingen vetorätt i den här typen av ärenden längre, men vi väljer ändå att skicka in våra skrivelser till landstinget för att tala om vad vi tycker, vi har även träffat dem och pratat om det, säger Ulf Walther (S).

Politikerna i landstinget har tidigare svarat tidningen att de tycker att Gullmarsplan är en bra plats eftersom det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik från hela länet. Planen är att den nya mottagningen ska öppna senast 1 april 2018.  

Nya sprututbytet blir granne – med förskola

Här får Stockholm ny klinik för sprututbyte

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08